ИЗДВОЈЕНОКултура

ПРЕДСТАВЉЕНА „СИЗИФОВА БОРБА ЗА ПРАВОПИС“

„Сизифова борба за правопис“ привукла је вечерас у Центар за културу суградјане који поштују и цијене српски језик и правопис, показавши да књиге и илустрације ђакона Бојана Јокановића и у Дервенти имају велики број поштовалаца.

„Сизифова борба за писменост“ потекла је из пера ђакона Јокановића још 2015. године, а главни окидач била је једна од најчешћих грешака које чинимо у име неписмености.
– Сизифовски посао сам почео 2015. године урадивши своју прву илустрацију на језичку недоумицу „НЕ ЗНАМ“, јер сам увидио колико је честа грешка читајуци безброј портала и коментара људи. Схватио сам то као изруживање квалитетног српског језика и позив да на један савременији начин, свима доступан, удахнем живот лику Сизифа у нашем времену и направим шаљив приказ језичких недоумица. Овај пројекат сам хтио да назовем „Сликовница за неписмене“ за оне који немају воље да читају, али на крају сам се ипак одлучио за назив „Сизиф“ јер је ријеч о очувању језика и непрестаном раду. Наравно, ово је само једна смјерница, поред тога је потребно изучавати српски језик и користити другу литературу – рекао је Јокановић објаснивши да се Сизиф суочио са много недоумица које су биле повод за настанак око 500 илустрација.
– Одрадио сам око 500 радова, које сам излагао, о теми правописа и нешто више од 30 илустрација о теми културе и бонтона. Поред вечерашње изложене поставке, ово је била прилика да промовишем моје нове књиге „Сизиф 1“, књига која садржи 100 илустрација о правописним темама и „Сизиф 2“ која је наставак те теме, те „Бонтон“ књига о лијепом понашању илустрована за дјецу. Моје посљедње дјело је представљено прије неколико дана на „Вулкановом сајму књига“ у Београду, тако да је ово заправо прва промоција послије Београдске промоције, а усљед тренутне епидемиолошке ситуације морали смо да откажемо планове за ширу слику, а то су промоције у другим земљама међу којима је била и Енглеска – рекао је аутор ових маштовитих збирки.
Иницијатор представљања ових радова у Дервенти је СПКД „Просвјета“ на челу са предсједником друштва Далибором Ђекићем који је истакао јединственост оваквог приступа подизању свијести свих узраста становника.
– Посао који ради наш ђакон Бојан је оригиналан и савремен приступ очувању језика и мисији свих који се баве културом, просвјетом, па и религијским дијелом друштва. То је дужност која се намеће сама по себи, да се бавимо језиком и подизањем свијести и нивоа писмености народа, а томе у прилог иде и да многи људи у свијету изузетно цијене наш језик и културу, самим тим ни ми сами не можемо тако интертно да се односимо према свом језику – рекао је Ђекић рекавши да је првобитан циљ ове поставке било представљање млађим нараштајима.
– Ова поставка је сачињена од 109 илустрација које смо имали у плану да представимо ученицима и то на начин да дођу и са својим наставницима разговарају о овој теми и приступу који се разликује од стандардног. Иако су многи дошли, наша идеја је ипак била да ову поставку представимо свој дјеци, а како то тренутно није могуће, у договору са директорима основних школа „Никола Тесла“ и „19. април“ изложићемо ову поставку у холовима централних школа по седам дана, како би сва дјеца имала прилику да виде овај начин представљања проблематике нашег друштва – рекао је Ђекић.
Занимљиву поставку језичких недоумица посјетила је и Јелена, ученица четвртог разреда основне школе која је објаснила у ком смислу је овај начин пријемчивији за бављење правописом.
– Јако ми је занимљиво, јер кад само читам не обраћам пуно пажњу, а када је нешто на цртежима и имамо дешавање приче, то ми се свиђа и учини да ме интересује гдје гријешим – рекла је Јелена.
Поставка више од стотину илустрација испуњаваће галерију Центра за културу наредних седам дана и биће отворена од осам до 15 часова.

Related posts

Старији основци од понедјељка у школским клупама

admin

Представа „Десет напрема један“ вечерас

admin

Комедија „Милка
и Неђо“ у четвртак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još