ИЗДВОЈЕНОНовости

Представљени кораци до
звања полицајац – техничар

Средња школа унутрашњих послова која ће у септембру уписати прву класу полазника представљена је данас дервентским средњошколцима.

Звање полицајца – техничара, те предности и могућности нове образовне установе младим Дервенћанима предочили су припадници Управе за полицијску обуку Александар Ђекић и Данијела Копања, те командир Полицијске станице Дервента Миломир Балатуновић са сарадницима.

Балатуновић, који је и сам завршио четворогодишњу средњу школу унутрашњих послова, истакао је да је униформу коју и данас часно и поштено носи обукао са непуних 15 година.

– Како је познато, Министарство унутрашњих послова осовало је Средњу школу унутрашњих послова коју ће моћи уписати ученици који су завршили двије године цивилне средње школе било којег смјера, а трећу и четврту годину настављају у Центру за обуку у Залужанима. Према новом правилнику, кандидати ће у оквиру конкурса морати да испуне опште и посебне услове конкурса – рекао је Балатуновић оцијенивши да ће на овај начин бити могуће школовање квалитетних кадрова припадника полиције.

– Средња школа унутрашњих послова је добро осмишљен начин доласка до кадрова, јер за двије године интернатског начина рада са стручним професорима добијамо квалитетне полицајце. Након завршетка средње школе или полицијске академије, како је до сада било, кадет долази на приправнички рад у Полицијску станицу на период од шест мјесеци, а потом полаже стручни испит и стиче звање полицијског службеника и загарантован му је посао – објаснио је Балатуновић.

Представници Управе за полицијску обуку истакли су да је у прву генерацију Средње школе унутрашњих послова планиран препис ученика из другог разреда других средњих школа, а по завршетку средње школе унутрашњих послова, свршени средњошколци имају звање полицајац – техничар. Ученици на почетку школовања са Министарством унутрашњих послова потписују уговор којим се регулишу права и обавезе, а  јавни позив за упис требало да буде расписан половином јуна.

Одржано предавање покренуло је наду за остваривањем првобитне жеље и стицањем звања полицајца код ученице другог разреда техничара програмирања и рачунарства Андрее Милутиновић.

– Када сам уписивала средњу школу, нисам имала много избора, али сада ми се пружила прилика и потрудићу се да упишем Средњу школу унутрашњих послова. Највише ме занимало, што сам и питала предаваче, да ли ћу моћи уписати ову школу иако ми просјек није врлодобар и рекли су ми да постоји шанса за то – казала је Милутиновићева.

Влада Републике Српске донијела је 30. марта ове године  Одлуку о оснивању Средње  школе  унутрашњих послова, а у школској 2023/2024. години у ову образовну установу биће уписивани ученици других разреда средњих школа у трећи разред Средње школе унутрашњих послова.

Related posts

„ПРЉАЧУ“ ОКИТИЛА НИСКА СТИХОВА

admin

ДАНАС ИЗМЈЕШТАЊЕ 12 КОРИСНИКА „ЗЛАТНОГ ЛУГА“ У ДОБОЈ

admin

НЕРАДНИ ДАНИ 1. И 2. МАЈ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još