Друштво

Представљено друго издање часописа „Наша мисао“

Клуб историчара „Посавина“ промовисао је јуче у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ друго издање часописа „Наша мисао“, својеврсни зборник историјских научних радова који је недавно угледао свјетлост дана.
– Као што се може примијетити, по корицама, овај број је посвећен стогодишњици смрти краља Петра Првог Карађорђевића, али и другим историјским личностима које су биле кључне за наше крајеве, као што су Симо Дакић и Игор Вуминовић – објаснио је потпредсједник овог удружења Димитрије Живановић, те додао да се у гласнику налази и неколицина историјских есеја, али и пјеснички кутак.
Он је још истакао да је најављен и конкурс за трећи број овог часописа, а који ће се бавити темом „Три деценије од пробоја коридора живота“.
– То је неки наш начин прославе 30. рођендана Републике Српске. А циљ нам је да прикупимо што више квалитетних радова који се тичу управо наше државе – истакао је Живановић.
Он је послије промоције часописа одржао и предавање, односно час историје, на којем се бавио темом „Од идеологије до реализације геноцида над Србима у НДХ“.
– Акценат је стављен на поријекло србофобије. Дочарали смо генезу српско – хрватских, али и српско – аустроугарских односа од 16. вијека па до краја Другог свјетског рата, а пажња је усмјерена на виновнике србофобије, али и на све недужно страдале зарад идеологије о НДХ, те на концентрационе логоре који су би праве фабрике смрти – казао је Живановић.
Клуб историчара „Посавина“ настао је 2019. године, а на иницијативу студената Филозофског факултета из Бањалуке.
– Наше функционисање замишљено је тако да кроз радионице, предавања и издавачку дјелатност промовишемо науку и културу – казала је предсједница овог удружења Маја Видовић додајући да сматра да су успјели у својој намјери.
Такође, како је напоменула у Клубу историчара имају за циљ и јачање васпитно – образовног система, те се залажу и да предмет историја, посебно национална историја добије мало већи значај.

Related posts

ОРГАНИЗАЦИЈА СЛИЈЕПИХ ЈЕДНА ОД НАЈБОЉИХ У РС

admin

Ученице ОШ „Никола Тесла“ успјешне на регионалној смотри знања

admin

„Шакалијада“ окупља
стотине ловаца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još