ИЗДВОЈЕНОНовости

Предузимају се превентивне
мјере одбране од поплава

Градски штаб за ванредне ситуације Дервенте упознат је са дописом Републичке управе цивилне заштите у вези са најавом обилних падавина ове седмице уз јак олујни вјетар, те је у складу с тим на данашњој телефонској сједници донио неколико закључака у циљу превентивног дјеловања.

– Одјељење за стамбено – комуналне послове, односно служба цивилне заштите, обезбиједиће и припремити довољне количине врећа и пијесак за њихово пуњење. Биће припремљена и опрема за случај поплаве, и то чамци, пенте, чизме, прслуци за спасавање и друго. Служба цивилне заштите ће у дане повећаних падавина обезбиједити појачано дежурство и обилазак критичних тачака гдје пријети евентуална поплава – наводи се у закључцима Градског штаба за ванредне ситуације.

Све основне и средње школе су обавезне да обезбиједе дежурство у школама које ће пратити ситуацију како би у случају обилнијих падавина и олујног невремена могли поступити у складу са својим плановима за ванредне ситуације.

Републичка управа цивилне заштите доставила руководству градова и општина у Републици Српској упозорење да се од 16. до 20. јануара очекују врло обимне падавине уз јак до олујни југо.

– Највише падавина се очекује у уторак и сриједу, а количина падавина ће изазвати изливање бујичних водотока, појаву клизишта, као и значајан пораст великих ријека – наведено је у допису Републичке управе цивилне заштите, уз препоруке за предузимање потребних радњи и активности од значаја за заштиту и спасавање становништва и материјалних добара од поплава.  

Тим поводом премијер РС Радован Вишковић затражио је јуче од свих градоначелника и начелника у Српској да предузму све превентивне радње на заштити становништва и имовине, према упозорењима и најавама обилних падавина Републичког хидрометеролошког завода.

У Влади Српске у току је стастанак премијера и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Саве Минића са представницима „Вода Српске“. Републичког хидрометеоролошког завода и Републичке управе цивилне заштите о мјерама које предузимају институције поводом најављених обилних падавина ове седмице.

Related posts

Цијене горива предводе талас поскупљења

admin

„МАРА И ДЕРВЕНТСКЕ ЛОЛЕ“ РАСПЈЕВАЛИ КОРИСНИКЕ „ЗЛАТНОГ ЛУГА“

admin

Објављен правилник о начину расподјеле пољопривредних подстицаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još