Друштво

Пред стручним куварима безброј могућности

Област угоститељства, поред креативности и иновативности, ђацима омогућава да на пријемчив начин усвоје широк спектар знања која су и даље веома тражена на тржишту рада.

Управо су те предности биле водиља Стручној и техничкој школи при креирању плана уписа за школску 2022/2023. годину у којој је планиран упис једног одјељења кувара у којем ће мјеста бити за 24 ђака. Иако се ради о трогодишњем занимању, погодности које ова струка нуди су вишеструке.

Ученици у оквиру наставних јединица стичу знање које обухвата припремање и декорацију разних топлих и хладних јела, начине довршавања јела пред гостима, сервирање, као и одржавање хигијене радног простора. Осим тога, упознају се и са пословима требовања намирница и утврђивања њиховог квалитета, а практична  настава изводи се, осим у школском ресторану, и у угоститељским објектима.

По завршетку средњошколског образовања, куварима се пружа могућност запослења у угоститељским објектима, хотелима, ресторанима, а знања која стекну током школовања, посебно током праксе којој се придаје посебна пажња, чине их изузетно пожељним кадровима.

– Примаран циљ овог занимања јесте стицање квалитетног знања, кроз доградњу путем праксе. Осим тога, ученицима се пружају и могућности за бројне ваннаставне активности гдје могу да покажу своју креативност кроз тимски рад, те да развијају моралне и позитивне вриједности – рекла је директорица ове школе Бранка Јовић.

Ђаци који су већ запловили водама кулинарства кажу да је практична настава најбољи дио школовања у оквиру ове струке.

– Увијек нешто ново можемо научити, како из теорије, тако и из праксе. Током практичне наставе учимо припрему нових и занимљивих јела. Ово занимање, осим што пружа бројне могућности за запослење, у први план истиче иновативност и креативност, што је мени јако важно – рекла је ученица Амила Ахметовић која је прошле године ово занимање изабрала за своју струку.

Стручна и техничка у први разред у идућој школској години планира упис 144 ученика у шест одјељења, а Дервентски лист ће као и ранијих година, представити све струке у штампаном издању и на интернет порталу.

Related posts

Дијелови града и неколико
села данас и сутра без струје

Derventski List

Осињска школа славила
успјехе својих ђака

Derventski List

Ђаци данас поново у клупама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još