Култура

ПРЕМИНУО ЗОРАН РАНКИЋ, ПОПАРА ИЗ „СРЕЋНИХ ЉУДИ“

Познати српски глумац и књижевник Зоран Ранкић преминуо је данас у Београду у 84. години, после дуге и тешке болести, саопштили су из Удружења књижевника Србије.

Ранкић је био најпознатији по улогама Николе Калабића у мини ТВ-серији „Последњи чин“ и Жарка Попаре у ТВ-серији „Срећни људи“, емитованим на ТВ Београд и РТС-у.

Ранкић је рођен у Дервенти 1935. године.

Био је првак Београдског драмског позоришта, сатиричар, драмски писац, редитељ, афористичар и пјесник.

Остварио је 26 улога на филму и телевизији и више стотина на радију, а био је познат и по изванредним интерпретацијама поезије на бројним књижевним вечерима.

Ранкић је био члан Удружења драмских уметника Србије, Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије, Удружења књижевника Републике Српске и почасни члан Београдског афористичарског круга.

Позоришну каријеру започео је у Народном позоришту у Сарајеву, чији је био члан до 1960. године. У малом позоришту Сарајево био је од 1971. године, у Савременом позоришту Београд од 1961-1975. године, а у Београдском драмском позоришту од 1975-1999. године.

Прву телевизијску улогу добио је у филму „Сектор Д“ 1962. године, а наредне године појавио се у телевизијској серији „Шест свечаних позивница“.

Аутор је драмских дела „Калемегданци“ и „Скретница“.

Ранкић је аутор више збирки пјесама и афоризама, које је објављивао и у дневним новинама у Србији.

http://www.nezavisne.com

Related posts

„Крокодил“ употпунио дружину

admin

Цукић уз музику представио укоричене животе рок легенди

admin

ЕВИТИНА НОВА ЗБИРКА ПРЕДСТАВЉЕНА У БЕОГРАДУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još