EкономијаИЗДВОЈЕНО

Привреда лична карта Дервенте

Сајам привреде и туризма, који је по 15. пут открио привредни потенцијал Дервенте, због којег је и даље једна од најпожељнијих локалних заједница за пословање у БиХ, свечано је данас отворен.

Привредну смотру, која у Спортском центру до петка окупља више од стотину излагача из Дервенте, регије и иностранства, свечано су отворили министрица трговине и туризма РС  Сузана Гашић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и градоначелник Милорад Симић.

Да је Дервента град у који многи требају доћи да виде како се ствара позитиван привредни амбијент истакли су представници Владе РС.
– Сам број привредних субјеката, домаћих и страних, који послују у Дервенти треба да послужи за примјер, а то је пак нешто што је резултат одличне праксе и менаџмента града који је обезбједио услове за такво функционисање. Када је ријеч о туризму, сигурно је да Дервента и на том пољу има озбиљан потенцијал, јер савремени туриста жели да има активан, адреналински одмор, да ужива у споју гастрономске понуде и пејзажа, што овај град свакако може да понуди – казала је Гашићева додавши да Дервента, са својом богатом историјом, итекако има потенцијал за озбиљну туристичку дестинацију.
Петричевић је поздравио организовање сајма, који је током деценију и по, постао значајно стјециште локалних и привредника из региона.
– Иза нас је једна немила година и сви знамо како је пандемија утицала на животне и привредне токове. Овај сајам је проистекао из привредног напретка ове локалне заједнице, јер је по свим параметрима управо Дервента једна од најуспјешних локалних заједница и за њу, примијетно је, влада све веће интересовање страних инвеститора. Такође, поштовање заслужује и податак да Дервента има најнижу стопу незапослености у БиХ – истакао је Петричевић.
Градоначелник Милорад Симић је подсјетио да је Дервента почетком године добила статус града, а за који су заслужни многи испуњени параметри, а један од главних је стабилна привреда.
– Поред скоро 540 привредних субјеката, 190 привредних друштава и 35 страних компанија, у континуитету Дервента има најмању стопу незапослености и више од 6.500 запослених од којих је чак 85 одсто запослено у реалном сектору. Уз све то и извоз од 11.000 марака по глави становника, Дервенту чини привредним чудом – нагласио је Симић додавши да Дервента има и завидну туристичку понуду, у којој значајно мјесто заузима ријека Укрина и њено цвјетање, те манифестације попут Сајма привреде и туризма и Вашара.
Он је и као параметар развоја Дервенте навео и цијене када су у питању некретнине.
Такође, Симић је најавио да до краја септембра кинеска компанија отвара свој погон у Дервенти у којем ће бити запослено око 60 радника, а наговијестио је долазак компаније „Лидл“.
Директор Спортског центра Мирослав  Симић, под чијим се окриљем одржава сајам, објаснио је да прошле године сајам није мога бити одржан због епидемиолошке ситуације, али да је овогодишње издање сајма и више него успјешно.
Предузеће које биљежи највећи извоз годинама уназад је „Санино“, а власник Радован Пазуревић је казао да ова фирма од самих почетака подржава ову манифестацију.
– Нама је то задовољство, али и обавеза, јер је наша фирма међу најзначајнијим које се баве производњом обуће, узимајући у обзир вриједност извоза – казао је Пазуревић додавши да из године у годину сајам поприма све већи значај.
Отворењу 15. Сајма привреде и туризма присуствовао је и народни посланик Игор Жунић, директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић, те званице из јавног живота Дервенте и околних општина.
Церемонију отворења сајма увеличао је наступ пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ и суграђанина Дарка Ђекића.

Related posts

ЗИМСКА СЛУЖБА УПУЋЕНА НА СЕОСКА ПОДРУЧЈА

admin

МИЛКАНОВИЋ ОДРАДИО ПРВИ ТРЕНИНГ СА „КРОЈАЧИМА“

admin

Корона десетковала одјељења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još