ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Прикупљено 49 доза крви

Трећа овогодишња акција добровољног даривања крви, која је одржана данас у Центру за културу, окупила је 62 добровољна даваоца, а прикупљено је 49 доза драгоцјене течности.

Досадашње двије акције даривања крви у Дервенти допуниле су залихе са око 200 доза, а из Општинске организације Црвеног крста су захвалили свима који су одазвали и овог пута, те доказали да је хуманост на првом мјесту.

– Током прве акције добровољног даривања крви у јулу, прикупљено је 95 доза, а у октобру 100 доза. Данашња акција организована је у складу са свим епидемиолошким мјерама и наши даваоци, а и ми, као организатори, већ смо се навикли на нове услове. Људи имају стрпљења и акција је текла како смо и очекивали, те је прикупљено 49 доза, од чега 42 дозе од редовних давалаца, шест од војника и једна од припадника полиције  – рекао је секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић захваливши се свим даваоцима, као и локалној управи на подршци.

Добровољни давалац крви и припадник Оружаних снага БиХ Славен Аџић објаснио је да на овај начин покушава да помогне онима којима је помоћ потребна.

– Дајем крв по 13. пут и добро се осјећам, посебно јер на овај начин помажем онима којима је помоћ потребна – рекао је Аџић, а Слађана Крпић која је капљице које живот значе данас донирала по 17. пут поручила је да сматра да ко може, треба да се одазове оваквим акцијама.

Акцију је подржао и замјеник начелника општине Синиша Јефтић који је истакао важност континуитета и његовања добровољног давалаштва крви.

– Захваљујући организаторима и свим хуманим људима који пронађу времена, а посебно у оваквим епидемиолошким условима, одржан је континуитет свих ових година, те су прикупљене велике количине драгоцјене течности. За све оне којима је крв потребна, овај чин има немјерљив значај – изјавио је Јефтић.

Љекар трансфузијске медицине Божидар Славујевић објаснио је да у децембру служба за трансфузију проводи више акција и настоји да прикупи залихе крви за предстојеће новогодишње и божићне празнике, али да је ове године примијетан мањи одзив давалаца у односу на претходне године.

– У децембру мјесецу иначе организујемо више акција како бисмо у сусрет празницима прикупили веће залихе ове драгоцјене течности, међутим, ове године због актуелне епидемиолошке ситуације имамо нешто мање акција и запажен је мањи одзив, што је сасвим јасно, јер су грађани прехлађени или се плаше да дођу. Акције добровољног даривања крви су од огромног значаја, јер без давалаца не можемо да функционишемо нити да збрињавамо пацијенте којима је неопходно трансфузијско лијечење или хематолошке пацијенте којима је свакодневно потребно да приме трансфузију крви, али и људе са повредама, као и оне који морају да раде оперативне захвате. Дакле, значај овакве акције је неизмјеран – истакао је Славујевић.

Related posts

Панићевој друга награда
на републичком конкурсу

Derventski List

ЂАЦИ СЕ НА ВРИЈЕМЕ СПРЕМАЈУ ЗА ШКОЛУ

admin

Владика сутра освештава цркву Светог Николаја Жичког

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još