Култура

Приручник „Како ли се каже“ рјешава језичке недоумице

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас је промовисан приручник „Како ли се каже (и шта у ствари значи)“ ауторке Бранкице Радоњић, о којем је поред ауторке говорила и учитељица Јасмина Радановић, а промоцији је присуствовало мноштво дервентских ђака.
Пројекат „Како ли се каже“ првобитно је замишљен као позоришна представа, али због техничке немогућности да се изведе стављена је на чекање. Сада је дошло вријеме да се он и реализује, али прилагођен.
– Суштина ове књиге јесте да дијете буде активни истраживач језичких грешака или двозначности и недоумица. Жељели смо да кроз илустрацију, која је дјеци близак метод, покушамо да их научимо да, ако је неко „дошао са бициклом“, онда му је бицикл био друштво, а не превозно средство. Суштина је и хумор, јер сам жељела да се насмијемо својим уобичајним грешкама и да о језику учимо на један духовит начин још од малих ногу – рекла је Радоњићева.
Око 50 илустрација које је урадио Пеђа Трајковић из Јагодине нашло се у приручнику који ће бити користан ђацима у основним школама, али и старијима. То је истакла учитељица Јасмина Радановић, рекавши да је са својим ђацима већ прелистала овај приручник, који је наишао на добре и позитивне реакције.
– О језику се може учити на различите начине, а ово је најбољи начин да се млађој популацији приближе језичке недоумице. Ова књига је заправо један врло употребљив водич за правилну употребу језика и на модеран начин указује на грешке које свакодневно правимо у говору – казала је Радановићева.
Пројекат је препознало и подржало Министарство просвјете и културе РС, као и општина Прњавор одакле је ауторка дјела и СПКД „Просвјета“ чији је дугогодишњи члан.
Комплетан приход од продаје приручника намијењен је Дневном центру за дјецу са посебним потребама „Невен“ из Прњавора.
Бранкица Радоњић професор је српског језика и књижевности, а запослена је као библиотекарка, а најавила и други приручник са новим илустрацијама.

Related posts

Живот исписао странице
књиге „Господе, хвала за сузе“

Derventski List

„ВИХОР“ ПОЗИВА ПЈЕСНИКЕ ДА ПИШУ О ВРЕМЕНУ КОРОНЕ

admin

„Пркос – фест“ донио
позоришну магију

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još