Друштво

Пристижу сочне и слатке домаће лубенице

За разлику од поврћа, које је ове године махом подбацило, лубенице и диње су родиле боље него ранијих година, а слашћу и квалитетом веома су задовољни произвођачи ових омиљених љетњих сластица.

Сушни период, уз адекватну бригу, чини се није узео данак на парцелама под бостаном и дињом у Доњој Лупљаници, које је засадио Драгиша Сарић. На седам дунума родиле су лубенице, а на нешто мањој површини диње.

– Имам тек 200 до 300 садница диње и тек очекујем да род „букне“, али то је више за моју душу и нешто мања количина буде за продају. Што се тиче лубенице, већ годинама уназад садим исту количину и имам своје муштерије, јер биљке не третирам никаквим вјештачким ђубривима – прича Сарић додајући да се није надао оваквом роду, али су се биљке ипак „отеле“ и слађе су него икад.

Како је објаснио, бостан сади парцијално, а много боље се држе лозе које се тек сада развијају, тачније оне које је најкасније засадио.

– Ове године сам задовољан, али морам признати да је са годинама род све слабији, иако при садњи ништа не мијењам – истакао је Сарић.

Берба бостана тек слиједи на парцелама Горана Чокића у Новим Лужанима.

– Тек за десетак дана планирам бербу лубенице и то се прода све за два, највише три дана. Род је добар, цијена је пристојна, али проблем је недостатак радне снаге – казао је Чокић додавши да лубенице овог љета има само у једном пластенику површине 300 квадратних метара.

Засади диње простирали су се на четири пластеника, а читав род је продат у рекордном року.

– Род је био добар, као и цијена. Да засади нису у пластeнику, све би пропало –  нагласио је Чокић.

Род лубенице, од суше, свакодневно „брани“ Драган Којић из Велике Сочанице.

– Није да нисам задовољан, али колико сам „играо“ око лубеница требало би да имају и до 15 килограма, а питање је да ли ће, када приспију за продају, имати седам, осам килограма – објаснио је Којић тврдећи да сталне муштерије увелико зову и питају када ће почети продаја бостана из његовог узгоја.

Цијене  

Овогодишње цијене бостана и диње варирају у зависности од поријекла. Од вртоглавих 3,80 марака за килограм диње колико је требало издвојити почетком јула, цијене су „пале“ на марку до двије за комад, док домаћа лубеница кошта око 0,70 КМ по килограму. Бостан из Турске и Грчке кошта око 0,50 КМ за килограм.

Related posts

СКУД „ДЕРВЕНТА“ ГОСТОВАО У ТРСТЕНИКУ

admin

У току пријаве за обуку из ЦНЦ технологија

admin

ОЧИШЋЕНЕ ОБАЛЕ УКРИНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još