ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРИЈЕМ И ОБУКА РАДНИКА, ПА ОТВОРЕЊЕ ГЕРОНТОЛОГИЈЕ

Геронтолошки центар је у потпуности опремљен, а расписивањем конкурса за пријем радника и њиховом обуком, биће испуњен и посљедњи услов за дугоочекивани пријем првих станара у ову установу.

Геронтолошки центар, који је изграђен на мјесту старе болнице у Дервенти, дио је пројекта ЦЕБ 2, којим се предвиђа укидање колективних и алтернативних видова смјештаја до 2020. године. Један дио капацитета Геронтологије попуниће ова категорија становништва, док ће могућност да се смјесте у тај центар имати и комерцијални корисници из свих дијелова РС.

В.д. директора Геронтолошког центра Ђурђа Додиг Пијетловић казала је да је листа чекања на смјештај формирана још прије двије године, али су процедуре у вези са опремањем установе условиле када ће центар моћи да буде отворен.

– Опремање објекта је завршено још у фебруару и ми смо још тада планирали да објавимо конкурс за пријем радника и да смо се држали тог плана, до сада бисмо уселили већину корисника, али су због пандемије вируса корона прологнирани сви планови.- казала је Додиг Пијетловић.

Како би био испуњен и посљедњи услов за почетак рада, Геронтолошки центар је расписао конкурс за пријем радника.

– За сада је планирано запошљавање 25 радника на 14 радних мјеста и то на одређено вријеме, на шест мјесеци са три мјесеца пробног периода. Кадрови који се траже су самостални стручни сарадник за правне послове, сарадник за рачуноводствене послове, рецепционер, социјални радник, психолог, дефектолог, односно специјални едукатор и рехабилитатор, четири медицинске сестре, четири његоватеља, главни кувар, кувар, помоћни радници у кухињи и вешерају, спремачице и портири – објаснила је Додиг Пијетловић додајући да заинтересовани кадрови све детаље конкурса, који ће бити отворен осам дана од посљедњег објављивања у дневном листу „Глас Српске“, могу да пронађу у овом листу, на интернет страници Завода за запошљавање, те на огласној табли пословнице завода у Дервенти.

– Отприлике мјесец ће трајати и обука и припрема особља. Разлог за то је што кадар који је нама потребан не посједује радно искуство. Свако ко аплицира за посао треба да буде свјестан да ће радити са изразито осјетљивом популацијом, то су људи треће животне доби и већина је нарушеног здравља – казала је она.

Стога, како је истакла Додиг Пијетловић, први корисници у центар би могли ускоро да се уселе.

– Станаре, који су подијељени у двије категорије, односно избјегла и расељена лица и економски корисници, примаћемо по групама и то према ранг – листи која је раније формирана. Имамо мјеста за 92 корисника, а свако ко се пријавио, добио је обећање од мене да ће мјесец прије почетка рада центра бити позван да обиђе објекат и да се одлучи коју врсту смјештаја жели те да ће имати вријеме од 24 часа за консултације – објашњава Додиг Пијетловић истичући да сви корисници заслужују најбољу могућу његу.

Геронтолошки центар располаже са 62 кревета у собама и 34 у апартманима. Корисници имају могућност смјештаја у четири једнокреветна апартмана, два једнокреветна апартмана прилагођена особама која користе колица, седам двокреветних и четири трокреветна апартмана. Када је ријеч о собама, три су двокреветне и 14 четворокреветних соба. Цјеновник за смјештај економских корисника, који је донесен 2018. године, биће коригован у складу са тренутним условима.

Потребни кадрови

Кадрови који су потребни Геронтолошком центру су:

– Социјални радник;

– Психолог;

– Дефектолог, односно специјални едукатор и рехабилитатор;

– Медицинска сестра  (четири радника);

– Његоватељ (четири радника);

– Главни кувар и кувар;

– Помоћни радници у кухињи и вешерају;

– Самостални стручни сарадник за правне послове;

– Сарадник за рачуноводствене послове;

– Рецепционер;

– Спремачице и портири.

(Конкурс за пријем радника налази се на интернет страници Завода за запошљавање, те огласној табли дервентске пословнице завода).

Библиотека

Према ријечима Ђурђе Додиг Пијетловић, Геронтолошки центар има и простор који је предвиђен за библиотеку.

– Са Народном библиотеком „Бранко Радичевић“ договорили смо да једном седмично мијењамо наслове у нашој библиотеци. Уколико се укаже потреба, наслови се могу мијењати и чешће, а све како би наши корисници имали могућност да приликом боравка имају на располагању различиту литературу – казала је Додиг Пијетловић.

Related posts

Градска каса за идућу годину тешка 19,4 милиона КМ

admin

ГЛАСАЊЕ МОГУЋЕ САМО У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ

admin

Влада дефинисала ко може
добити помоћ за гријање

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još