ИЗДВОЈЕНОКултура

„Пркос – фест“ подигао завјесу

Манифестација која је понијела назив по чувеној дервентској кући, „Пркос – фест“ отворена је вечерас окупавши плато испред Народне библиотеке ликовним радовима десетак умјетника и изложбом карикатуристе Марка Сомборца који је за пролазнике и све заинтересоване израђивао карикатуре током вечери.
– Вечерас дервентској публици представљам око 60 радова, који су неки пресек мог рада у „Блицу“, и на којима су представљени бивши и садашњи политичари, актуелности, ранији историјски важни догађаји – објаснио је Сомборац.
Дервенћани су имали прилику да, осим карикатура, свједоче настајању ликовних остварења, а умјетница Јелена Бардак у оквиру ове манифестације се представила интерактивном радионицом за дјецу и одрасле.
– Представа коју сам погледала недавно о Јесењину инспирисала ме да кроз искуство педагошког рада привучем мале и велике да приђу, повуку линију, оставе траг и да заједно направимо једно лкковно дјело. Циљ ми је био да се човјек опусти и осјети пулс саме те активности умјетничког рада – објаснила је Бардакова.
Једна од организаторки „Пркос-феста“ Александра Мариловић подсјетила је да је овај фестивал поникао из манифестације „Љетна арт сцена“.
– „Пркос фест“ доживљава своје прво издање под овим називом, а поникао је из фестивала који је, осим хуманог карактера, окупљао локалне умјетнике и оне из окружења – рекла је Мариловићева, а Милијана Жунић казала је да су се манифестацији умјетници радо одазвали.
– Вечерас у гостима имамо Марка Сомборца, наше ликовне умјетнике, професоре и студенте који су изложбом својих радова подржали овај фестивал. Примарни циљ ове манифестације јесте подизање културе на један виши ниво и увијек гледамо да јој дамо простора када год то можемо – казала је Жунићева.
Директорица библиотеке и суорганизаторка фестивала Мирјана Плиснић истакла је да је феставал замишљен да представи сваку област умјетности током неколико издања.
– Вечерас је предтављено сликарство, а сљедеће је планиран рок концерт, па џез концерт, онда књижевно вече, вече посвећено Моми Капору током кога ће бити приказан документарни, још невиђен филм о Капору, а у присуству његове супруге, те вече посвећено позоришту – најавила је Плиснићева.
Подршку овој манифестацији која је обогатила културну сцену града на Укрини, у име Градске управе изразио је замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

Related posts

Полицијска станица стуб
безбједног живота у Дервенти

Derventski List

Новорођене бебе
богатство Дервенте

Derventski List

Младост и љепота обасјали град

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još