Kолумнa

ПРОБЛЕМИ СА ПАЖЊОМ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Потешкоће са пажњом и концентрацијом врло су честе код деце, како предшколског узраста, тако и школског узраста.

Деца су врло енергична и радознала, натерати их да седну и да се посвете неком задатку , а да им при том ништа не одвлачи пажњу, може бити тежак задатак. Дечја пажња је кратког века, да понекад и играчке могу привући њихову пажњу само на кратко време. Због тога је деци теже квалитетно да се усресреде на учење.

Концентрација и пажња постају изузетно важне када дете полази у школу, ако не и пре. С првим школским обавезама деца се морају фокусирати на задатке без да их ометају спољашњи фактори, који им одвлаче пажњу. Проблеми са пажњом и концентрацијом могу деци проузроковати проблеме у школи, а касније и у животу. Но, као и свака вештина, и концентрација се може вежбати и аутоматизовати. Пажња и способност концентрације на дуже време, могу се тренирати и развијати уз одређене стратегије , кроз једноставне активности уз сталну мотивацију. Важна је доследност. Али прво морате проверити да ли ваше дете има проблем са пажњом и концентрацијом.

За то постоје дијагностички протоколи и батерије тестова. У овој проблематици је незаобилазн психолог и дефектолог.

Преглед и саветовање  можете да обавите у логопедској ординацији у Дому здравља Дервента, користећи упутницу коју можете да преузмете код педијатра или породичног лекара на лични захтев.

 

Related posts

ПОРЕМЕЋАЈИ ГЛАСА

admin

ДВОЈЕЗИЧНОСТ КОД ДЕЦЕ

admin

БАБИЋ: ЛИСТА НАШИХ ЈЕЗИЧКИХ ГРЕШАКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još