ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Проглашени најбољи рецитатори у Српској

Борба за титулу најбољег рецитатора на нивоу Републике Српске окупила је данас у дервентском Центру за културу 75 такмичара, а титулу побједника у категорији млађег узраста до петог разреда отишла је у руке Мирке Писић из Роћевића код Зворника, док је титулу најбоље у категорији средњег узраста до деветог разреда заслужила Ивана Вођевић из Мркоњић града, а најбољом у категорији старијег узраста, односно средњошколаца проглашена Милица Аничић Бањалуке.

Такимичење, које је Дервенту учинило градом поезије, одржано је под организаторском палицом дервентског Центра за културу и Републичког педагошког завода РС, а директор ове институције Предраг Дамјановић истакао је да је ово начин његовања и очувања српског језика.

– Сигуран сам да ћемо наставити ово такмичење и у наредним годинама, настојаћемо да домаћини увијек буду други градови, како бисмо ширили значај очувања српског језика по цијелој Републици Српској. Граду Дервента се захваљујем на овогогишњем домаћинству и одличној организацији – казао је Дамјановић. п

Пред жиријем, како је истакао члан жирија проф. Др Лука Кецман, био је тежак задатак јер су о побједнику одлучивале нијансе.

– Задатак је био тежак, почев од елиминационог дела, јер је било много једначених кандидата. Критеријуми које су такмичари требали да задовоље су одабир песме, да ли одговара узрасту, полу и да ли се говори у своје име, потом акценат и општи уметнички утисак, дакле како је песма донесена у уметничком и сценском смислу – појаснио је Кецман.

Једна од побједница Мирка Писић представила се пјесмом „Поруком са пашњака“

– Радила сам са мамом, која ми је и помогла и око избора пјесме с обзиром да је она професор књижевности, а није било много тешко. Идуће године ћу се трудити да будем боља – рекла је Писићева, а за ово такмичење вриједно се припремала и Ивана Вођевић.

– Ја о побједи нисам размишљала, сви смо били добри, а пјесма коју сам изабрала ми није била захтјевна– рекла је Вођевићева, а љубављу у доношењу рецитације водила се и Милица Аничић која је однијела побједу у категорији старијег узраста.

Мр Јованка Божовић Миловановић из Центра за културу, која је имала улогу домаћина такмичења, истакла је да је ово једини начин да се кроз културу, поезију и књижевност промовише и очува идентитет српског језика.

– Данас смо угостили 75 такмичара и 75 ментора из свих крајева РС, а бити домаћин овог догађаја није било тешко јер сам све радила срцем. Презадовољна сам организацијом, припремама и одзивом – казала је Божовић Миловановићева.

Такмичењу је у улози водитеља присуствовао пјесник Марко Милошевић казавши да такмичење у рецитовању има значајан потенцијал и да због тога треба да траје.

Овој манифестацији од републичког значаја присуствовали су ментори и родитељи такмичара, али и велики број суграђана, те замјеник градоначелника Синиша Јефтић и предсједник Скупштине града Бојан Радановић.

Поред данашњег такмичења, Дервента ће сутра бити домаћин семинара за менторе који су припремали ученике за републичку рецитаторску смотру.

Представница Дервенте

Међу најбољим рецитаторима у РС била је и једна Дервенћанка, ученица осињске школе Мануела Јошић.

Related posts

УПУТСТВО ЗА БИРАЧЕ У ИЗОЛАЦИЈИ И ПОЗИТИВНЕ НА КОВИД

admin

Право на регресирани дизел остварило још 148 произвођача

admin

ОБЈАВЉЕНА ПРЕЛИМИНАРНА РАНГ – ЛИСТА СТИПЕНДИСТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još