Eкономија

Продаја „Униса“ поново на чекању

Продаја имовине дервентске Фабрике цијеви „Унис“ у стечају одгођена је јер је за сутра заказана сједница Скупштине повјерилаца на којој би требало да буду донесене нове одлуке у вези с тим.

Рекао је то „Гласу Српске“ стечајни управник у овом предузећу Лазо Ђурђевић додавши да модел продаје имовине стечајног дужника неће бити мијењан.

– Треба да донесемо другачије одлуке. Неће се мијењати модел продаје, али се морају утврдити неке нијансе – кратко је казао Ђурђевић не желећи да прецизира о каквим је нијансама ријеч.

Додао је да је добио сагласност за продају од разлучних повјерилаца, али да оглас није још објављен јер се чека наведена скупштина.

У Окружном привредном суду Добој раније су навели да је на извјештајном рочишту крајем јануара Скупштина повјерилаца усвојила одлуку о начину продаје имовине стечајног дужника.

– Даљи поступак наставиће се продајом имовине као цјелине по почетној цијени која износи 20,33 милиона марака, а то је 50 одсто укупне процијењене вриједности. Продаја ће се вршити јавним оглашавањем и усменим јавним надметањем – навели су у суду.

Проблеми у „Унису“ трајали су годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања су требала да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Захтјев за стечај у дервентском предузећу почетком 2019. године поднијела је „Нова банка Бањалука“ која је повјерилац.

Након тога је суд донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника тада је именован Лазо Ђурђевић. Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године.

Наплата

Према ранијим подацима, на адресу „Униса“ стигле су 84 пријаве потраживања повјерилаца који чекају наплату дуговања. Начином продаје нису задовољни бивши радници који тврде да се предузеће у којем су годинама радили даје у бесцјење.

– И да буде продат за 20 милиона, за раднике неће остати ни фенинг. Многима је „Унис“ дужан и по 40 плата – сагласни су радници. Сматрају да није требало имовину продавати као цјелину јер ће се на тај начин добити најмање новца.

http://www.glassrpske.com

Related posts

Плакета признање за исправну пословну политику

admin

Почела подјела регресираног дизела

admin

“Фрукта трејд” купује и потраживања Нове банке

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još