Друштво

Произвели 350 килограма батата

Производња батата, који су ове године за своје потребне засијали Стојанка и Живојин Спасовац, показала се као пун погодак с обзиром на берићетан род, иако сам узгој ове биљке није нимало лак.

Батат или слатки кромпир тропска је биљка која се препоручује дијабетичарима, с обзиром да не подиже ниво шећера у крви, а на нашим просторима још увијек није заступљена.

Управо су нутритивна својства ове биљке била повод за садњу, и то због здравствених проблема који муче Стојанку.

– Батат сам иначе куповала због мојих здравствених проблема, јер је то врста поврћа која не повисује ниво шећера у крви, за разлику од стандардних сорти. Прошле године одлучили смо се да сами покушамо да произведемо ово поврће. С обзиром да не познајемо никога ко се бави узгојем батата, о свему смо се информисали путем интернета и успјели – објашњава Спасовчева додајући да је процес садње веома деликатан.

С обзиром да је батат дугуљастог облика, првобитно га је потребно положити у земљу, али тако да половина остане у земљи, а друга половина да буде изнад површине.

– Мора да буде на собној температури и да се редовно залива. Како буду ницале жиле, треба их откидати и пикирати у чаше. Један батат може произвести чак 100 садница. Почетком јуна расад се износи на њиву и потребно га је закопати поприлично дубоко, како би жиле имале што више влажности – казао је Спасовац додајући да је засад потребно прекрити сламом како би земљиште што дуже задржало влагу.

Они су посијали наранџасти и љубичасти батат и то на двије парцеле, од којих су једну наводњавали.

– Ми смо задовољни родом, имајући у виду како ни „обични“ кромпир није родио. Процјењујем да ћемо имати око 350 килограма, а уколико буде заинтересованих, дио ћемо продати – додала је Спасовчева напоменувши да батат још увијек није извађен из земље, а и тај посао је нешто другачији у односу на обичан кромпир.

– Плод буде на дубини од скоро пола метра, па је и процес вађења другачији него код обичног кромпира – кажу ови домаћини додајући да батат планирају да саде и идуће године, а уколико пронађу муштерије за продају, расположени су да засију и већу количину.

Здравље

Батат је велики извор витамина и минерала, те организам опскрбљује важним антиоксидансима. Ово поврће је богато и витамином Е који пак штити организам од срчаних тегоба и зачепљења крвних судова.

Такође, батат је и енергетски вриједна намирница и важна за особе које имају проблема са повишеним шећером у крви и богат је извор дијеталних влакана.

Related posts

Башић освојио карту за републичко такмичење

admin

Ни више цијене, ни радни дани не одгађају прославе

admin

ДЕТЛОВЧАНИ УРЕДИЛИ ПРОСТОР ОКО ВОДОВОДА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još