Култура

Промовисани романи „Тајкун“ и „Теодор“

Романи Предрага Бојиновића, „Тајкун“ и „Теодор“, представљени су вечерас пред дервентском публиком, а дјела која стилски и жанровски немају повезницу, откривају реалне сцене примјењиве на данашњицу.
Аутор је казао да често истиче да ова два романа, заједно са првим „Доларском жаоком“ која је 2017. године већ промовисана пред Дервенћанима, чине триологију.
– Да би ова три романа чинила триологију подразумијевало би да прате једну нит или исте ликове, али често кажем да је повезница то што сва три говоре о нама и то су виђења из различитих перспектива. Тако је „Доларска жаока“ поглед из сателита, много шири и свеобухватнији, „Тајкун“ из птичије перспективе, на наше крајеве, а „Теодор“ из жабље перспективе, јер говори о нама примитивнима – рекао је Бојиновић додавши да је роман „Теодор“, за разлику од два друга, темељен на стварној личности.
– Теодор је заиста постојао и то забиљежен код Вука Караџића, тако да је роман базиран на реалној биографији и историјским документима, али истовремено, као да свака епоха има по једног Теодора и да он изнова оживљава – рекао је Бојиновић додавши да је „Тајкун“ свеобухватнији.
– „Тајкун“ није заснован на једном човјеку, особи, него је он доста шири појам, тако да може да се чини да је то и неко нама близак, а и географски обухвата шире видике, јер није конкретно наведен топоним мјеста гдје се радња одвија – објаснио је Бојиновић.

Related posts

КЊИЖЕВНА ПРЕПОРУКА: „СВЕ ПРОЂЕ, ПА И ДОЖИВОТНА“

admin

„Десанкино прољеће“ омаж великој пјесникињи

admin

„Вихорово стиховање“
поезијом спаја поете

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još