ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Прослављени значајни јубилеји образовања у Жеравцу

У Жеравцу су данас обиљежени значајни јубилеји у вези са образовањем становника тог подручја, чак три значајне годишњице, а послије присјећања на рад Основне школе „Младост Жеравац“ испод „Старог храста“, у Мјесном дому у том селу отворена је изложба старих фотографија ученика и учитеља те школе.
Предсједник одбора за организовање годишњица у Жеравцу Иван Долибашић, некада ученик и наставик у жеравачкој школи, одржао је историјски час о почецима описмењавања и школства у том крају.
– Данас прослављамо прво описмењавање и почетак школства у Жеравцу и нашем крају, а то се десило давне 1858. године када су стигли фратри са декретом да могу основати своју жупу, а онда су потом отворили приватну школу који су сами водили. Друга годишњица се веже за 1881. годину, када је службено Аустоугарска почела прихваћати све приватне школе које су до тада водили редовници и монаси поред својих цркава. Трећа годишњица је 120 година од изградње прве школе намијењене за образовање и одгој у Жеравцу. Она је била зидана од камена и имала је једну учионицу и поносим се тим да сам био послијератни ученик када нас је у тој учионици било 103 у четири разредна одјељења – рекао је он додајући да је данас са 84 године поносан на све што је постигао и као ђак и као наставник са својим ђацима.
На школске дане, активности и догађаје присутне је подсјетила и бивша наставница математике Ана Марић, а обиљежавање је пратио разноврстан културни и образовни програм у којем су учествовали ученици дервентске Основне школе „19. април“ и Музичке школе при Основној школи „Никола Тесла“, школе „Богослав Шулек“ из Славонског Брода и фолклорна група Завичајног клуба „Жеравац“ из тог града, те некада гимназијалка Весна Губерац.
Свечаностима, које због пандемије корона вируса нису могле бити одржане прошле године, присуствовали су осим мјештана, бивших ђака и наставника школе, и градоначелник Дервенте Милорад Симић, његов замјеник Синиша Јефтић, предсједник дервентске Скупштине Бојан Радановић, одборник у Скупштини града Маријан Кљајић, директор „Комуналца“ Денис Пијетловић са сарадницима, начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима, гвардијан самостана на Плехану фра Анто Томас, жупник Жупе Жеравац фра Мирко Филиповић, проректор на Стројарском факултету у Славонском Броду Дражан Козак, те представници лужанске ловачке секције „Мотајице“.
Градоначелник Симић, некада просвјетни радник, рекао је да му је задовољство подијелити радост са присутнима и то за овај лијеп повод.
– Велико ми је задовољство што сам данас овдје. Могло је бити другачије, али још увијек има простора да ово градимо, да чинимо добро, да се дружимо и спомињемо све што је било лијепо. Само сам пет година радио у просвјети, али тих пет година не бих мијењао за све друго. Учити дјецу је скоро па свети посао, а највећи понос је послије сретати образованије људе-  рекао је Симић.

Related posts

О безбједности ђака брину
тројица школских полицајаца

Derventski List

Представљени кораци до
звања полицајац – техничар

Derventski List

Подршка града значајна
мотивација за школовање

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još