ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРОСЛАВЉЕНО БОГОЈАВЉЕЊЕ, ЧАСНИ КРСТ У РУКАМА ВИДОВИЋА

Српска православна црква и вјерници данас прослављају један од највећих хришћанских празника,  Богојављење, које се празнује у знак сјећања на крштење Исуса Христа у ријеци Јордан, а по предању, тада се јавио Бог.

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице јутрос је служена света литургија, а велики број вјерника помолио се и другим храмовима широм општине.

Након свете литургије, услиједила је литија до Старог моста, гдје се традиционално освећује вода, за коју се вјерује да је љековита и чудотворна због чега се назива се богојављенска вода, а вјерници је носе кући и пију током  читаве године ради исцјељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја гријехова, очишћења душе и тијела.

За празновање Богојављења традиционално се плива за Часни крст, а ове године за богојављенско пливање пријавило се десет младића. Упркос хладноћи и вјетру, за крст су запливала четворица најодважнијих. Најуспјешнији је овог пута био добро познати пливач из Горњег Детлака Зоран Видовић, који је био бржи од Миладина Стјепановића, Синише Пејчића и Дарка Малића.

  • Ово је шести пут да учествујем у богојављенском пливању, а пети пут да стижем први до Часног крста. Осјећај је неописив, а сваке године кажем да нећу више да пливам, али кад дође тај дан, нешто ме вуче да све поновим – каже Видовић.

Литију је и овог пута предводио Лупљаничанин Станоје Симић, који је обезбиједио дарове за богојављенске пливаче.

  • Велика је част 16. пут носити Часни крст и мени је то задовољство, али треба да ове наше обичаје пренесемо на млађе генерације. Треба да прослављамо наше празнике, нашу Републику… Своје чувајмо, туђе поштујмо. Честитам нашим пливачима на храбрости и одважности, а тај њихов чин вриједи наградити – рекао је Симић уручивши им по 50 марака.

Празновањем Богојављења завршава се божићно светковање, а вјерници се поздрављају традиционалним поздравом „Бог се јави“.

 

Related posts

Страдање на власеничком ратишту
31 годину буди тугу и понос

Derventski List

ПРОНАЂЕНА МАЈКА КОЈА ЈЕ ОСТАВИЛА БЕБУ

admin

ШКОЛА ПЛИВАЊА КРЕЋЕ 1. ЈУЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još