Eкономија

ПРОЦЕДУРАЛНЕ ГРЕШКЕ ОДГОДИЛЕ СТЕЧАЈ У „УНИСУ“

Због процедуралне грешке Окружног привредног суда у Добоју ни пола године од подношења захтјева за стечај Фабрике цијеви „Унис“ из Дервенте ова правосудна институција није донијела коначну одлуку о томе.

Захтјев је још почетком године поднио заступник Нове банке Бањалука, која је повјерилац у овом предузећу. Суд је затим у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а Лазо Ђурђевић је именован за привременог стечајног управника, који је имао 30 дана да стекне увид о стању у предузећу.

Међутим, како сазнајемо, Суд у овом рјешењу није донио поуку о правном лијеку и оставио могућност жалбе, па су се власници предузећа због тога жалили вишем суду, који је наредио да се рјешење допуни.

Након што су рјешење побили протестно, сада покушавају да побију процесно и материјално, а коначно рјешење би требало бити донесено у наредним седмицама.

Међутим, и поред свих напора које власник предузећа улаже како би одложио стечај, према ријечима Александра Поповића, заступника Нове банке, он је неизбјежан.

– Прошле су већ двије године од када је усвојен план реорганизације, а ниједан повјерилац није намирен. Не видим разлог за жалбу, али је то њихово право – казао је Поповић.

Слично мишљење дијели и Лазо Ђурђевић, предстечајни управник, који каже како не постоји ни промил шансе да се у погонима овог некадашњег гиганта обнови производња.

– Не видим начин на који би предузеће са 400 милиона марака обавеза могло поново да функционише – казао је Ђурђевић.

Радници сумњају како се намјерно одуговлачи са стечајем како би се из круга предузећа извукло оно што има било какву значајнију вриједност, те да нема искреног интереса за наставак производње.

Радосава Миланковић, предсједница Синдикалне организације у „Унису“, каже како се сваки дан кашњења са одлуком агонија радника продужава за један дан.

– Више од годину дана никоме није уплаћено ништа, а како се не уплаћују доприноси, не можемо овјерити ни здравствене књижице. Не видимо разлог зашто се све одуговлачи када су рачуни предузећа мјесецима блокирани, а предузеће нема услове за рад – казала је она.

Подсјећамо, проблеми у „Унису“ трају годинама, током којих су се накупила бројна дуговања која се процјењују на пола милијарде марака. Највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га Управа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

http://www.nezavisne.com

Related posts

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ГОДИШЊИХ ПОРЕСКИХ ПРИЈАВА

admin

„УНИС“ ОШТЕТИО БУЏЕТ ЗА ШЕСТ МИЛИОНА КМ

admin

ОБЈАВЉЕН ПОРЕСКИ КАЛЕНДАР

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još