ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРОЈЕКАТ „ДУШУ НИСУ УБИЛИ“ ПРЕДСТАВЉЕН У ДЕРВЕНТИ

Промоцијом двије књиге и документарног филма вечерас је у Центру за културу представљен пројекат „Душу нису убили“, чији је иницијатор Удружење српско – руски мост. Историографску монографију „Затирање српског народа у БиХ у 20. вијеку“ написала је декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву доц. др Драга Мастиловић, док су књига свједочења 59 људи и шест научних радника и документарни филм „Душу нису убили“ дјело ауторке Мире Лолић Мочевић.

  • Цијели пројекат тражи одговоре на питања попут оногшта је то што се српском народу дешавало у 20. вијеку, како се могло десити да српски народ, који је по првом званичном попису са краја 19. вијека по доласку Аустроугарске, био већински народ у БиХ и који је грунтовно имао већинску земљу, да из 20. вијека изадјђе с мањком од 15 одсто, шта се то дешавало са државама које су осниване и слично. У овом пројекту тражили смо цивиле чије су породице страдале у сва три рата. Велики је број таквих и знамо да су српски цивили страдали на свом кућном прагу, да су протјеривани и покрштавани, као и да су припадници друга два народа били ти који су их протјеривали – казала је Лолић Мочевић.

Директор Центра за културу и суорганизатор Јеленко Живковић истакао је да је промоција у Дервенти организована поводом обиљежавања годишњице страдања Срба са Чардака 26. априла 1992. године.

  • Свима нам је познато шта се тада десило и, између осталог, на овакав начин настојимо да дамо допринос обиљежавању годишњице страдања. Обиљежавање ће бити настављено 5. маја поменом и полагањем вијенаца у Спомен – комплексу „Чардак“ – рекао је Живковић.

Промоцији, одржаној у организацији општине Дервента, Удружења ратних заробљеника Дервента и Центра за културу, присуствовао је и замјеник начелника општине Синиша Јефтић, те бројни грађани.

Related posts

Неколико насеља
сутра без струје

Derventski List

САБОР У БИШЊИ УЗ МОЛИТВУ И УКУСНУ ХРАНУ

admin

У ДЕРВЕНТИ ПОД НАДЗОРОМ 503 ОСОБЕ, У РС СЕДАМ НОВИХ ЗАРАЖЕНИХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još