ИЗДВОЈЕНОКултура

„ПРЉАЧА“ СЛАВИ ПИСАНУ РИЈЕЧ

Међународни Илиндански пјеснички сусрети „Прљача“ у организацији Српског књижевног клуба „Вихор“ су данас по 19. пут окупили ауторе најљепших стихова посвећених љепотама вода. Манифестација је присуствовао ограничен број пјесника са простора Републике Српске, док су ове године изостали учесници из других држава због пандемије изазване вирусом корона.
Начелник општине Дервента и покровитељ ове манифестације Милорад Симић истакао је значај да се ова манифестација са дугом традицијом његује и данас.
– Упркос тренутним околностима, којима смо се прилагодили, ови драги људи су се окупили, да нам кажу и искажу лијепе ријечи, што и мени самом чини велико задовољство па узмем себи за право да се сврстам са њима. Овакве догађаје и вјештине треба да његујемо и сачувамо – рекао је Симић упутивши ријечи подршке и честитке предсједнику и члановима Српског књижевног клуба „Вихор“, као и учесницима конкурса најљепших пјесама о љепотама вода.
Предсједник „Вихора“ Ненад Симић нагласио је да су пристигли радови на конкурс данас промовисани и обједињени у зборник који садржи и конкурс за наредне 20. пјесничке сусрете.
– На наградни конкурс стигло је више од 63 рада из РС, ФБиХ, Србије, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Њемачке, Швајцарске, Јерусалима и још неколико држава, и те пристигле радове смо данас промовисали, а на адресе учесника који су били спријечени да присуствују данас, ћемо доставити зборник у којем су заступљени њихови радови. У зборнику је садржан и конкурс за наредне 20. пјесничке сусрете који је активан од сутра, а овом приликом позивам пјеснике да нам се поново на исти јаве – рекао је Симић додавши да је ова манифестација препознатљива и јединствена у окружењу.
– Не додјељујемо само признања и награде пјесницима, већ говоримо стихове и настављамо да стварамо пријатељства, а и манифестација пружа прилику и младим ствараоцима да по први пут наступе на јавној сцени и представе своје књижевно стваралаштво. Сви заједно дали смо допринос развоју културе нашег града, али и градњи мостова међу људима у региону – рекао је Симић.
Награду за најбољу шаљиву пјесму освојио је Милад Обреновић из Рогатице који је истакао да му није било тешко да додје како би данас био са драгим људима.
– Велико ми је задовољство што сам данас овдје и желим да се захвалим домаћинима, у првом реду што су успјели да очувају традицију и континуитет овако значајне књижевне манифестације, као члановима жирија који су препознали квалитет моје пјесме и додијелили ми прво мјесто у категорији „Пјесме о водома“ на шаљив и хумористичан начин. Због дружења са овим дивним људима није ми било ни тешко ни жао прећи дуг пут и доћи у Дервенту- рекао је Обреновић.
Учесница по четврти пут и овогодишња првонаграђена у категорији „Укрински цвијет“ Славојка Губић из Теслића похвалила је истрајност организатора и храброст да организују сусрете у вријеме пандемие.
– Срећна сам и задовољна што сам првонаграђена у категорији „Укрински цвијет“ за пјесму писану у акростиху која носи наслов „Укрино, градиш љубав“. Организаторима честитам на истрајности и упорности као и храбрости да у овако тешким временима пандемије одржи ову манифестацију која има традицију дугу 19 година. Жељела бих да ова манифестација настави своју традицију- рекла је Губићева.
Манифестација је одржана у складу са тренутном епидемилошком ситуацијом у РС и препорукама у Центру за културу у Дервенти.

Related posts

Славиша Павловић нови
командир дервентске полиције

Derventski List

„ЉЕТНА АРТ СЦЕНА“ ПОДИГЛА ЗАВЈЕСУ

admin

Почињу радионице сликања у библиотеци

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još