ИЗДВОЈЕНОНовости

Пуних 110 година
савременик Дервенћана

Први број Дервентског листа, под именом Дервентски котарски лист, из штампе је изашао 12. децембра 1912. године, односно прије пуних 110 година, а данас је свечаношћу у Центру за културу обиљежен јубилеј једне од најстаријих новина на Балкану.

Изложбом старих фотографија, ранијих издања листа, те пригодним програмом у којем су посјетиоци имали прилику да чују дијелове текстова који су се током 110 година нашли на ступцима дервентске новине, као и наступом ученика  проузичке школе која дјелује у Основној школи „Никола Тесла“, евоциран је рад Дервентског листа.

Директор предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“ Чедо Вујичић истакао је да је јубилеј Дервентског листа јубилеј и свих Дервенћана, јер је од својих почетака, лист огледало друштва.

– Мислим да је овај јубилеј за поштовање и за Дервенту и за цијелу Републику Српску, а ових 110 година обиљежило је све оно што је и обиљежило наше друштво. На простору на којем ми живимо, нажалост, нема континуитета ни у чему, па тако ни медија и Дервентског листа. Међутим, патње кроз које је пролазио народ и читаоци нашег подручја су патње и Дервентског листа – рекао је Вујичић додавши да планови за наредни период подразумијевају даље издавање новина, и то у континуитету, те настојање да поново буде покренут програма Радио Дервенте.

Један од дугогодишњих новинара редакције Данка Земуновић истакла је да је током деценије проведене у Дервентском листу имала срећу да сарађује са бројним Дервенћанима.

– Већ десет година сам члан колектива и имала сам срећу да сарађујем и са бившим уредником Едином Диздаревићем, а сада је екипа мало млађа. Ових десет година прошло је брзо, као што је и сам посао динамичан – рекла је Земуновићева рекавши да рад у једном од најстаријих медија у Српској није бреме, него још већа мотивација за рад.

Бивши директор и одговорни уредник Дервентског листа Един Диздаревић казао је да је приоритет, и у вријеме када је лист поново почео да ради у рату, био да Дервентски лист нађе пут до читалаца.

– Радило се у свим могућим условим и увијек је било битно да сваког четвртка Дервентски лист буде на киосцима и међу нашим вјерним читаоцима. Мислим да је лист доста напредовао, још увијек читаоцима преноси реално и објективно стање и то је данас једна респектабилна кућа – оцијенио је Диздаревић.

Јубилеј редакцији и свим грађанима Дервенте честитао је и градоначелник Милорад Симић.

– Писати једну новину у континуитету од 110 година говори о богатој дервентској традицији. Од времена почетака Котарског листа, па под другим именима до имена Дервентски лист, хроничара Дервенте, обиљежила је једна плејада писмених људи, добро школованих или обучених. Засигурно и дан данас Дервентски лист заузима једно значајно мјесто у животу Дервенте и ових крајева – рекао је Симић истакавши да локална заједница континуирано подржава Дервентски лист, а у току ове године подржала је и обнову просторија предузећа.

Related posts

КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА ПАРКА „9. ЈАНУАР“

admin

Пред одборницима 19. марта обиман дневни ред

admin

НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još