ИЗДВОЈЕНОНовости

Пуштен у функцију видео – надзор

Дервента је од данас једна од 55 локалних заједница у Републици Српској у којој је уведен видео – надзор, а пуштању у функцију система који чине 24 камере присуствовали су министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић и градоначелник Милорад Симић.

Систем видео – надзора, који је уведен у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Полицијском управом Добој и Градском управом Дервента, и којим се руководи из Полицијске станице Дервента, допринијеће већој безбједности грађана, те смањењу кривичних дјела и прекршаја.

Лукач је истакао да се видео – надзор показао корисним у свим градовима и општинама у којима је до сада уведен, те најавио проширење његовог обухвата у Дервенти.

– Од када министарство проводи пројекат видео – надзора са локалним управама, а у 54 локалне заједнице је већ у функцији или је у завршној фази, показало се да се ради о веома корисном систему за безбједност свих грађана.  Видео – надзор користимо за контролу јавних површина, никако приватних, и до сада нисмо имали ни једну злоупотребу овог система – рекао је Лукач додавши да се видео – надзор посебно корисним показао у превенцији кривичних дјела и прекршаја.

– У свим општинама гдје смо успоставили видео – надзор извршење кривичних дјела и прекршаја смањено је до 50 одсто, што је довело и до повољнијег стања безбједоности широм Српске. Систем нам, такође, помаже и приликом истрага кривичних дјела – нагласио је Лукач позивајући локалне заједнице да наставе да улажу у системе који подижу безбједност грађана на виши ниво.

Градоначелник Милорад Симић изразио је задовољство што је Дервента стала раме уз раме са више од 50 општина и градова који су на овај начин одлучили да пруже виши ниво заштите грађанима.

– Жао ми је што видео – надзор нисмо увели и раније, али вјероватно нисмо на вријеме схватили колико он значи. Град је у увођење видео – надзора уложио око 90.000 КМ, а сада већ имамо разлог више да у сљедећем буџету издвојимо још око 50.000 КМ и проширимо покривености простора под камерама – казао је Симић додавши да је и овај пројекат потврда добре сарадње локалне управе са министарством и полицијом.

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић казао је да су камере постављене на јавним површинама гдје се окупља највећи број грађана.

– У Дервенти су постављене 24 камере, од чега четири такозване „паметне“ камере које имају флеш – лампе које омогућавају да се током ноћи препознају регистарске таблице на возилима и да нам понуде јасну слику и возила и возача. „Паметне“ камере покривају све улазе у град из правца Бањалуке, Брода и Добоја. Осталих 18 камера су камере са пуном ХДР резолуцијом и двије ПТЗ камере. За сад су те камере постављене на јавним површинама гдје смо ми цијенили да су најпотребније, дакле у близини школа, паркова, на пјешачке зоне гдје се окупља највећи број грађана. Дакле, важно је истаћи, нама је на првом мјесту заштита безбједности грађана, а онда све остале функције – објаснио је Радинковић презирајући да све  камере имају могућност да снимају регистарске таблице на возилима.

– Међутим, „паметне“ камере имају могућност да када сниме регистарску таблицу, ако је возило нерегистровано или има неприпадајућу таблицу, одмах пошаљу СМС или мејл у полицијску службу којим упозорава полицијског службеника да се ради о нерегистрованом возилу – казао је Радинковић.

Представљају видео – надзора присустовало је и руководство Полицијске станице Дервента на челу са командиром Миломиром Балатуновићем, а потом је у Градској управи одржан састанак министра и градоначелника којем су присуствовали и челници добојске Полицијске управе и Полицијске станице Дервента, градоначелникови сарадници и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић.

Безбједност

Министар Драган Лукач оцијенио је безбједносну ситуацију у Дервенти повољном.

– Нека кривична дјела која су се десила почетком године, односно разбојништво у кладионици које је добило судски епилог Осам година затвора за наношење тешких тјелесних повреда радници у кладионици треба да буде наук свим разбојницима да не покушавају да раде таква кривична дјела јер ћемо их открити и завршиће у затвору – рекао је Лукач.

Related posts

Подршка Нацрту буџета за 2023. у износу од 22,24 милиона КМ

admin

У СРПСКОЈ 387 НОВООБОЉЕЛИХ

admin

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОРУЖАНИХ СНАГА БиХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još