Друштво

РАНДЕЉ ПРЕДСТАВИО ПРИЧЕ О ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ

У Центру за културу вечерас је одржана промоција књиге „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ аутора Ђорђа Рандеља, који је забиљежио његове анегдоте, јер је, како каже, овај патријарх заслужио да га покољења памте.
-Ово је моја 26. књига, међутим свих ових претходних 25 нису доживеле то што је доживела ова једна књига. Не захваљујући мени као аутору, него захваљујући теми, а тема је покојни патријарх Павле и не захваљујући томе што је то добра, мудра и добро написана књига, већ што је написана о таквом човеку. Наиме, моје заслуге се огледају једино у томе што сам успео да допрем до њега на врло чудан начин још док је био владика на Косову и Метохији. Отишао сам тамо да пишем о политичким стварима, о изгону Срба са Космета пре 35 година, када је било сасвим неизвесно стање и тада сам успео да допрем до њега и чак да једно време будем његов шофер – казао је Рандељ подсјећајући да је патријарх Павле у својој анђеоској скромности одбијао да има службени аутомобил.
Такође, подсјетио је да је патријарх Павле путовао редовним линијама градских аутобуса или је ишао пјешке од села до села, те да је остао познат и запамћен као светац који хода.
-Наслов ове књиге мало је необичан и чак, на неки начин, дрзак, али ми заиста јесмо сви њега познавали. Имали смо великане које нисмо упознали, попут Доситеја, Вука, Његоша, па и Светог Саве, ако смем да кажем, јер су они биолошки отишли пре него што смо се ми појавили на овом свету. Дакле, имали смо привилегију да се међу нама појави један такав великан. Кажу људи, кажу научници да се човек таквог формата, таквог научног гена, таквог морала и светитељског понашања ни у већим народима него што је наш српски народ не појави ни једном у 500 година – рекао је Рандељ.
Поред тога, он је казао да вјерује да је патријарх Павле сада у том кутку раја, гдје су Његош, Доситеј, Вук, прота Матија Ненадовић и сви наши великани.
-Ја сам, ето, имао не умећа, ни новинарске, ни списатељске памети, колико сам имао среће и привилегију да будем уз њега и да „похватам“ све оне његове чудесне приче. Чули сте о њему много анегдота и све су истините и све сам их поређао и забележио, јер је заслужио да га поколења памте – истакао је Рандељ.

Related posts

Од недјеље љетње рачунање времена

Derventski List

У РС од сутра употреба електронских рецепата

admin

ОШ „Никола Тесла“: Предузети сви кораци послије земљотреса

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još