Друштво

Рекреативно тестирају војне стратегије

Љубитељи војних стратегија, адреналинских спортова и рекреације, њих двадесетак, окупљених у Airsoft клубу „Витезови“ у слободно вријеме на импровизованим полигонима тестирају војне операције.

Ради се о војном симулационом спорту, сличном paintballu, у којем се употребљавају реплике ватреног оружја, а учесници током акција користе заштитну опрему. Дервентски Airsoft клуб основан је лани, а чине га чланови различитих старосних група, односно малољетници, ветерани и рекреативци.

Идејни творац и оснивач клуба Жељко Дујаковић, који је припадник Оружаних снага БиХ, каже да се идеја за оснивање „Витезова“ родила усљед жеље да окупи све који, попут њега, истражују војне стратегије.

– Тренинзи знају да буду веома напорни, али мени лично је то задовољство јер сам прије свега сам одабрао посао којим ћу да се бавим и због тога сам и одлучио да покренем овај клуб – казао је Дујаковић додајући  да се и чланови клуба углавном професионално орјентисани областима које су блиске овом спорту, односно махом су то припадници Оружаних снага, радници обезбјеђења и ветерани, углавном заљубљеници у војне акције и операције.

Поента овог спорта је, објашњава Дујаковић, рад на тактици и повјерењу.

– Углавном тренирамо викендом, због радних обавеза већине чланова. Почињемо рано ујутру и најприје се сви упознајемо са сценаријом према којим се изводи војна операција. Слиједи подјела задатака, мапа и задужења. Сваки тим, потом, добије свој задатак који је потребно одрадити у одређеном временском периоду – објашњава Дујаковић и истиче да послије сваког тренинга командант одради брифинг током којег се сумирају утисци и евентуалне грешке које би требало исправити.

Иако се ради о приличном скупом спорту, с обзиром да опрема кошта око 700 марака, имају задовољавајући број чланова.

–  Војничко одијело кошта око 200, а реплика оружја од 500 КМ па навише. Ми нашим члановима дајемо простора два, три мјесеца за набавку опреме, а имамо и опцију да изнајмљујемо нашу опрему како за чланове, тако и за рекреативце који повремено дођу на тренинг – објашњава Дујаковић.

„Витезови“ на располагању имају два полигона за вјежбу на којима су сами чланови направили макете хаубица, авиона, ракета, објеката и заклона, те свега осталог што је потребно да би се придржавали сценарија.

Дујаковић каже да имају веома добру комуникацију са клубовима из окружења, а честа су и хуманитарна окупљања, али да се надају формирању савеза на нивоу Републике Српске како би се могла организовати такмичења и сусрети љубитеља овог спорта.

Чланарина

Мјесечна чланарина у „Витезовима“ износи 20 КМ, а незапослени, малољетници и ветерани мјесечно плаћају упола мање. Сви који би да постану чланови клуба треба да имају доказ о некажњавању, док малољетници морају да имају одобрење родитеља.

Related posts

Методе јавног говора
олакшавају вођење часа

Derventski List

Из креативних идеја рађа рукотворине

admin

Почињу са радом три радара, један од њих у Палачковцима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još