ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ресурсни ЦНЦ центар мјесто обуке стручних кадрова

Реализација пројекта „HITECH Training Center“ у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, уз подршку УСАИД-а, а који обухвата преквалификацију и доквалификацију заинтересованих кандидата у области ЦНЦ технологије и мехатронике, почеће у наредном периоду.

Истакнуто је то данас приликом потписивања уговора о проводјењу пројекта, измедју директорице ове средњошколске установе Гордане Асентић и директора УСАИД „WHAM“ пројекта Фуада Ћуричића.

Ријеч је о пројекту вриједном око 39.400 марака за који ће 75 одсто трошкова сносити УСАИД, док ће СШЦ „Михајло Пупин“ преузети 25 одсто финансирања. Циљ је обука 70 кандидата у већ постојећем ресурсном ЦНЦ центру, а који ће стеченим способностима пружити квалитетнији рад у овој области.

Асентићева је објаснила да се значај пројекта огледа у сарадњи образовног система и привреде.

– Сарадња школе са привредом је од великог значаја за читаво друштво. Иако се још мора радити на усаглашавању наставних планова и програма са потребама привреде, квалитетном ученичком праксом постићи ћемо да наши ученици буду спремни за тржиште рада, док ће послодавци бити задовољни припремом радне снаге – истакла је Асентићева додавши да школа настоји да постане један од лидера у овој области.

Ћуричић је казао да је захваљујући овом пројекту до сада запослено око 2.000 људи.

– Овај пројекат дјелује од љета 2017. године и до сада је радио са више од 230 фирми широм БиХ и до сад смо директно запослили око 2.000 људи. У сарадњи са овом средњошколском установом у Дервенти покушавамо да реализујемо пројекат на начин да ће школа организовати тренинге из CAD и CAM технологија, CNC, JAVA и софтерског инжењерства, а у циљу обуке радне снаге која би требала да нађе посао у Дервенти. Све то би требало да буде позитиван сигнал инвеститорима – казао је Ћуричић.

Координатор пројекта и професор мехатронике Саша Добриловић појаснио је да ће обука за кандидате бити бесплатна.

– У оквиру пројекта, поред обуке кандидата, опремићемо наш центар са најновијим алатима и уређајима који су потребни за машинску обраду метала. Пројекат траје шест мјесеци, а предвиђено је да тим инжењера машинске и „ИТ“ струке, те мехатроничари раде са кандидатима. Фокус ће бити на усавршавању младих људи, док ће предност за учешће имати женски кандидати, тако да ћемо процентуално задовољити и тај критерију – казао је Добриловић.

Из буџета града Дервента раније је уложено око 50.000 марака у ресурсни ЦНЦ центар, а градоначелник Милорад Симић је истакао да овакви пројекти заслужују подршку.

– Задовољство је у једној средини као што је Дервента присуствовати овако свечаном чину, а којем је претходио велики број активности у континуитету – казао је Симић додавши да се по усјешном завршетку обуке кандидати стављају на располагање привреди Дервенте која у великој мјери, захваљујући великом броју страних компанија, захтјева добро обучене кадрове.

– Сви они који обезбиједе сертификат ће се ставити на располагање привреди Дервенте, гдје у доброј мјери, у великом броју страних компанија, раде са технологијама за које им требају добро обучени кадрови. Треба истаћи и да је овдје уложено око 700.000 марака од стране Команде Америчке војске за Европу, као и да је Влада РС у зграду Гимназије уложила око милион марака по програму за обнову и развој – казао је Симић.

Потписивању уговора присуствовали су и дервентски привредници који послују у овим браншама, а директор фирме „Техпро ЦНЦ прозводња“ Томас Дритенпрајс истакао је задовољство да је ученицима и заинтересованим на располагању овај вид едукације.

– Директор сам фирме која ради са ЦНЦ машинама, те производи више од 15.000 комада уникатних појединачних дијелова мјесечно и запошљава око 200 радника. Ради се о финансијски вриједним радним мјестима и раду на високо плаћеној технологији која захтјева вољу овуку радника, али ми је посебно задовољство да овај пројекат покренут, да је УСАИД подржао у сарадњи са школом, како бисмо могли да напредујемо и дјеци обезбиједимо супериорнију обуку у овом смислу – казао је Дритенпрајс.

Потписивању уговора присуствовали су и представници Градске управе, те народни посланик Игор Жунић.

Related posts

СКУПШТИНА 22. СЕПТЕМБРА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ГРАДУ ДЕРВЕНТА

admin

Питка вода стиже до 35 домаћинстава у Турским Лужанима

admin

НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ НАСТАВА НА ДАЉИНУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još