Култура

Ријечи владике Николаја оживјеле поводом 120. година постојања „Просвјете“

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и у 120. години свог постојања и рада свјетионик је просвјетитељства и културе, а поводом овог значајног јубилеја дервентска публика имала је вечерас прилику да послуша ријечи владике Николаја Велимировића проткане кроз монодраму „Речи о свечовеку“.

Ријеч је о представи која је настала 2009. године и то у оквиру обиљежавања осам вијекова манастира Жича, и то заједно са снимцима молитви на језеру, а режију и изводјење преузео је српски глумац Небојша Дугалић.

– Заиста мислим да је једини прави начин да обележимо један јубилеј „Просвете“ јесте да оживимо оно што смо наследили, оживимо неке наше најзначајније људе и чујемо шта су нам то поручили из неких прошлих времена и шта би то могло да буде спасоносно и просветно – рекао је Дугалић додавши да је враћање културној и просвјетитељској традицији српског народа доказ колико је она неисцрпна.

– Мислим да су текстови владике Николаја такви да колико год пута се поново слушали увек оживе нешто ново и увек човек на нов начин чује те мисли. Ја сам ову представу играо ни сам не знам колико пута, и сваки пут док играм и мени самом се отварају нека нова значења која до тада нисам знао и то је доказ колико је то наслеђе неисцрпно и колико је драгоцено стално му се враћати – истакао је Дугалић.

Осврт на српско насљеђе кроз ријечи владике Николаја дервентској публици поклонили су град Дервента и дервентски одбор „Просвјете“ који води свештеник Далибор Ђекић.

– С обзиром да је ово 120. година од оснивања нашег друштва, надам се да ћемо суградјанима поклонити још сличних манифестација и догађаја – рекао је Ђекић.

Монодрама је изведена у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“.

„Просвјета“

Идеја о оснивању „Просвјете“ потекла је од групе од 29 српских интелектуалаца 1901. године, а августа 1902. године у Сарајеву одржана је оснивачка скупштина друштва. Непуних десет година од оснивања „Просвјета“ је бројала око 7.000 чланова и имала 80 пододбора.

Related posts

КЊИЖЕВНА ПРЕПОРУКА: „ИГРА КРАЉЕВА“

admin

Мариловићевој уручен
„Печат вароши сремскокарловачке“

Derventski List

Надахнућа са Укрине преносе на платно

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još