Култура

Сахрањен Славко Покрајац

Дервентски пјесник и књижевник Славко Покрајац који је преминуо јуче у 66. години сахрањен је данас на гробљу у Kалендеровцима, а сахрани су поред породице присуствовале и бројне комшије, пријатељи и познаници, као и колеге пјесници.
Предсједник Српског књижевног клуба „Вихор“ Ненад Симић у име клуба, колега пјесника из региона и новинара одржао је опроштајни говору у којем је све окупљене подсјетио на стваралаштво и све оно што је Покрајац за живота оставио будућим нараштајима.
-Славко је оставио неизбрисив траг исписан златним словима на пољу поетског стваралаштва и у постојању Српског књижевног клуба „Вихор“, у чијем је оснивању учествовао и који је много волио. У овом тренутку нема јаке ријечи и реченице које могу исписати као што је то посебним даром чинио наш Славко, говорећи стихове на бројним манифестацијама на посебан начин, стварајући бројне пјесме, као и рецензије другим пјесницима – казао је Симић.

Покрајац је рођен 23. марта 1957. године у Горњим Календеровцима, а 1978. године завршио је гимназију. Био је запослен у Фабрици цијеви „Унис“ Дервента,  радио је као новинар Радио Дервенте, те као дописник Радио – телевизије Републике Српске.

Обављао  је функцију предсједника Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента, гдје је био и  главни и одговорни уредник за издавачку дјелатност, а један је од покретача одржавања Илинданских пјесничких сусрета „Прљача“.

Објавио је самосталне збирке пјесма „Дани ницања“, „Стварност поникнућа“, „Модра обзорја“, „Над Укрином  вихор“, „Прво доба крајпуташа“, „Љубавна поезија пјесника Републике Српске“, „Они су обележили ово време“.

Аутор је више стотина текстова изворне, народне и забавне музике које су опјевали, између осталих, Шабан Шаулић, Мирослав Илић, Дејан Матић, Игор Вукојевић и други.  Његове пјесме и текстови су објављивани у бројним новинама и часописима, те су награђавани.

Related posts

„Прљача“ по 22. пут славила
поетско стваралаштво

Derventski List

Представа „Друга срећа“ вечерас

Derventski List

КУЈУ СЕ ПЛАНОВИ ЗА СПУСТ УКРИНОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još