Eкономија

СА 24 ГОДИНЕ ПОДИЖЕ ПЛАНТАЖУ ОРГАНСКОГ ШИПКА

Двадесетчетворогодишња Дервенћанка Драгана Дувњак, своју љубав према природи и раду под отвореним небом, те жеља да ради у струци, мотивисала је да у Осојцима покрене производњу органског шипка.

Дувњак је дипломирани инжењер пољопривреде, смјер аграрна економија и рурални развој, а у авантуру покретања сопственог пољопривредног добра кренула је амбициозно с намјером да своје знање уложи у властити посао. Све је, како сама каже, почело још у дјетињству, јер је и тада показивала велико интересовање за пољопривреду.

– Дјед и родитељи су ме од малих ногу анимирали за пољопривреду, па могу да кажем да сам ту љубав према биљкама и животињама наслиједила од њих и временом све више његовала. У дјетињству сам љетње распусте већином проводила у Гламочу, одакле је моја породица поријеклом, а тамо се људи већином баве обрадом земље и највише је заступљена производња кромпира. Мени се одувијек свиђало то како се људи уједине током сезоне рада на њиви, и то међусобно помагање – рекла је Дувњак додајући да је вођена тиме покренула и сопствени посао, односно упустила се у покретање плантаже шипка.

– Од почетка сам имала тенденцију да то буде органска производња, то јест, да не третирам саднице хемијским средствима. Жељела сам да, за почетак, засадим саднице једне аутохтоне врсте. У консултацији са фирмом „Босна расте органски“, гдје сам запослена, али и примјењујући своје академско знање, анализом земљишта увидјела сам да је п тло огодно за узгој шипка – испричала је она.

Услиједиле су припреме парцеле, крчење, чишћење и сијање органске хељде са циљем обнављања тла.

– Тај припремни процес је трајао око годину, а тек за четири године очекују се приноси – рекла је Дувњак додајући да је у досадашњем раду имала подршку породице и пријатеља, а жеља јој је да разбије табуе који важе за ову средину.

– Сматрам да овдје има простора и за органску производњу, а не само за стандардне врсте житарица – казала је ова млада пољопривредница која је има прегршт планова за будућност.

– Планирам да купим трактор и прикључне машине, јер све што се може механички одрадити олакшава посао и доприноси квалитетнијој производњи. С обзиром да сам већ три године запослена у фирми „Босна расте органски“ , сарадњом са тим предузећем биће обезбијеђен и пласман шипка. На још два хектара планирам садњу још неких аутохтоних врста воћа, као што су стара шљива и јабука, јер бих жељела да кроз те биљке задржим традицију прављења чајева, мармелада и џемова како су то наше баке радиле још давно – казала је Дувњак.

Саднице

Драгана Дувњак је већ на почетку посла наишла на компликације у смислу недостатка репроматеријала.

– Органске саднице шипка нису доступне у БиХ, па сам морала да их увезем из Србије – казала је она додајући да многи већ у првим корацима, управо због ових препреке, одустају од идеје да сами заснују производњу.

Related posts

„Сбербанка“ у наредних 48 часова ради у измијењеном режиму

admin

За 11 фирми 673.000 КМ подстицаја

admin

„Фрукта“ и даље мјерка „Унис“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još