Новости

Свака жртва је
непролазна рана

Босански Лужани су страдалничко село чије су жртве из Одбрамбено – отаџбинског рата само продубиле ране које је нанио Други свјетски рат.

Поручено је то данас приликом помена страдалима из два рата, а чија имена су урезана на спомен – обиљежја подигнута њима у част.

Споменик жртвама из Одбрамбено – отаџбинског рата подигнут је у част 22 погинула борца Војске Републике Српске и седам цивилних жртава, док су на спомен – обиљежје страдалим у Другом свјетском рату исписана имена 143 жртве. Свима њима у част данас у положени вијенци и прислужене свијеће.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић подсјетио је да једно мало село као што су Босански Лужани поднијело огромну жртву ратних вихора.

– Сваки изгубљени људски живот је трагедија, а осим 22 борца Војске РС који су животе изгубили бранећи своја огњишта, управо на дан када цивилизовани свијет обиљежава побједу на фашизмом, 1992. године у овом селу убијено је седам цивила – казао је Вујичић.

Сјенима страдалих поклонили су се чланови њихових породица, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегације Градске борачке организације, дервентског СУБНОР-а, те делегације политичких партија СНСД-а, СДС-а, СП-а и ПДП-а.

Related posts

ЛАКШЕ, БРЖЕ И JЕФТИНИЈЕ ДО ДОЗВОЛА

admin

Дервента, Прњавор и Добој добили по возило за услуге сестринства

admin

Дервента прије 79 година
истргнута из канџи окупатора

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još