ИЗДВОЈЕНОНовости

Свети Сава заштитник и путоказ српског рода

Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Дервента прославио је данас крсну славу и заштитника Светог Саву уз славски обред и пригодан програм.

Обиљежавању крсне славе у Центру за културу присуствовали су начелник општине Дервента Милорад Симић, предсједник локалног парламента Мирко Земуновић, представници јавног и политичког живота Дервенте, те свештенство.

Предсједник СПКД „Просвјета“ свештеник Далибор Ђекић рекао је да чињеница да је Свети Сава крсна слава образовних установа, даје задатак да се сачува и култивише народно стваралаштво, како би оно било духовна вертикала постојања српскога народа.

– Свети Сава је највећи син српског народа, син владара који је напустио све овоземаљско, оставио све благодети које му његова позиција даје и предао се поклоности духовној. Када желимо да одредимо неке људе, обично том човјеку уз име и презиме дајемо неки надимак који га описује или који је својим животом стекао, а Свети Сава је стекао такво богатство да га најприје и најбоље познајемо по придјеву „Свети“, јер толико је везан за Бога. Од Светог Саве треба да научимо шта значи вољети свој народ, а могли бисмо рећи да вољети свој народ значи осјећати понос због великих људи у свом народу и њихових подвига. Али ако имамо привилегију да се поносимо нашим великанима онда морамо бити у стању да осјећамо и стид, због оних који руже лице овога народа јер способност за понос и стид треба да је јединствена, као што су слобода и одговорност обједињене. Вољети свој народ, бити Србин и бити светосавац значи настојати да ријечју и дјелом потврђујемо у нашим конкретним животима оне универзалне хришћанске вриједности које нам је предао, којима нас је охристовио, усветосавио, оплеменио и облагородио Свети Сава – казао је Ђекић.

Педсједник СПКД „Просвјета“ уручио је повељу утемељивачу друштва начелнику општине Милораду Симићу, који је истакао да је она представља част и обавезу за наставак залагања за рад друштва.

– Хвала предсједнику друштва и цијелом руководству које је препознало моје залагање и на неки начин ме обавезало, што ми је посебно задовољство, на наставак добре сарадње. Помоћи можда није довољно, јер још увијек треба много радити, али у окружењу и времену у којем живимо, сматрам да у коректној мјери бринемо не само о Српској православној цркви, него и онима који његују тај облик живота, као што је ово друштво. Вјерујем да је вриједно споменути присуство супруге покојног проте Драгана Каиновића, претходног дугогодишњег предсједника дервентске „Просвјете“ који је ово друштво водио успјешно и имао још много планова – рекао је Симић додавши да су врата увијек отворена и рука помоћи пружена овом друштву.

Ђекић је додао да ће повеља овог друштва накнадно бити уручена и Славку Мандићу.

У пригодном програму поводом обиљежавања крсне славе друштва наступила је пјевачка група Српског културно – умјетничког друштва „Дервента“, и то изведбом Химне Светом Сави и других пјесама, те члан Народног позоришта РС и умјетнички директор Бањалучког студентског позоришта Горан Јокић.

 

Related posts

НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЛИХ У ДЕРВЕНТИ

admin

Влада дефинисала ко може
добити помоћ за гријање

Derventski List

Улица Краља Петра Првог
добија нови изглед

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još