ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Свети Сава и данас свјетионик просвјетитељства

Школе су данас, своју славу, Светог Саву обиљежиле у а скромније него ранијих година и то онако како диктирају епидемиолошке мјере, али поред тога ђацима је истакнут значај просвјетитељства чији је Свети Сава био родоначелник.

Наставници и професори у дервентским основним и средњим школама, обиљежили су Савиндан уз свештеника, свијећу, кољиво и славски колач, а дио наставе био је посвећен првом српском архиепископу и просвјетитељу као свјетионику вјере, али и писмености у српском народу.

У част првог српског просветитеља у Стручној и техничкој школи уприличен је традиционални славски обред, а неколико ученика је подсјетило на значај светосавља у просвјети.

Директорица школе Бранка Јовић у бесједи поводом Савиндана, истакла је да због величине Савиних дјела, свега оног што је постигао и за шта се залагао, сваки Србин носи нешто његово у себи.

– Управо због тога се треба славити дан посвећен Светом Сави и на тај начин величати његов лик и дјело – рекла је Јовићева.

Славски обреди одржани су и у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, те основним школама „19. април“, „Ђорђо Панзаловић“ и „Тодор Докић“.

Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

 

Related posts

Фудбалски турнир повод за дружење и нове фудбалске лекције

admin

ДЕРВЕНТА СЕ БРАТИМИ СА РУСКИМ ГРАДОМ МИЧУРИНСКИМ

admin

РАФИНЕРИЈА ДЕРВЕНТИ ПОНУДИЛА ГАС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još