ИЗДВОЈЕНОНовости

СВЕТОСАВСКИ БАЛ ОСВЈЕТЛАО ЛИЦЕ ХУМАНОСТИ

Други Светосавски бал одржава се вечерас у хотелу „Бисер“, а ове године идеја светосавља и хуманости окупила је 160 Дервенћана.

Чланице Кола српских сестара „Царица Милица“ традицију одржавања бала обновиле су лани, послије 80 година.
-Ово је други хуманитарни Светосавски бал у овом вијеку и хвала свима који су дошли и који подржавају ту идеју доброчинства, светосавља и православља. Ми смо, захваљујући одзиву наших суграђана, вечерас прикупили 10.000 марака, која ће бити утрошена на куповину грађевинског материјала за завршетак породичне куће породице Гибаница. Наиме, то су родитељи првих тројки у Дервенти и дјеца расту у условима који би свакако требало да се побољшају. Препознали смо њихову потребу и одлучили да им на неки начин помогнемо. Оно што желимо да постане традиција и константа јесте подршка младим људима у које се сви уздамо и на којима остаје будућност нашег града. У складу с тим, као и протекле године, наградићемо једног од наших најбољих студената у Дервенти са 1.000 КМ. То је студент 6. године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци са просјеком оцјена 9.06 Милан Паштар. Од ове године изабрани студент ће заједно са нама бити дио ове вечери – рекла је предсједница КСС „Царица Милица“ Ђурђа Додиг Пијетловић.
Поред тога, она је додала да је коло добило значаје донације.
-На нашу радост, наш буџет није само буџет који смо сакупили од донација за улазнице, већ је повећан значајном донацијом у износу од 3.000 КМ, коју смо добили од начелник општине Милорада Симића, као и значајном донацијом у износу од 500 марака, коју смо добили од предсједника Скупштине општине Маријана Кљајића. То значи да ћемо овог пута на располагању имати 13.500 КМ – казала је Додиг Пијетловић.
Свештеник Радојица Ћетковић истакао је да су чланице Кола српских сестара, као и прошле године, показале озбиљност у организацији једног оваквог догађаја.
– Када је у питању куповина звона за Саборни храм Успења Пресвете Богородице, оне су биле те које су прве покренуле акцију и прва средства за куповину једног од звона прикупиле управо на прошлогодишњем Светосавском балу. Посебна нам је част што је у програму наступио човјек који представља величину и врхунац српске књижевности Матија Бећковић и који је дао посебан печат овој манифестацији – рекао је Ћетковић.
Присутни су имали прилику да уживају у богатом културном програму, измедју остслог наступу чланова КУДМ „Босиљак“, тамбурашког оркестра, ецитаторске групе СКУД „Дервента“, прве фруле Србије Неде Николић, а врхунац вечери била је бесједа књижевника и академика Матије Бећковића.

Светосавски бал Коло српских сестара организовало је у Дервенти све до 1941. године, када је традиција прекинута, а организовање овог добротворног и културног догађаја обновљено је протекле године са циљем да поново постане традиционалан.

Related posts

Залихе пуније
за 112 доза крви

Derventski List

ДЕЗИНФЕКЦИЈА АТОМИЗЕРИМА И ОВОГ ПЕТКА

admin

Нема услова за наставак засједања Скупштине града

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još