ИЗДВОЈЕНОНовости

Светосавски дом биће ново мјесто окупљања вјерног народа Дервенте

Епископ зворничко – тузлански Фотије освештао је данас темеље Светосавског дома, који ће употпунити комплекс Старе цркве у Српској вароши, гдје су већ поред храма, изграђени звоник и мртвачница са палионицом свијећа.
Владика је током бесједе поручио да је лијепо када се гради, када светиње ничу, као и парохијски и светосавски домови, гдје ће се вјерници окупљати.
– Желим да вас све поздравим и захвалим онима који су помогли да се овај објекат заврши до овог степена, да се поставе темељи које смо осветили и благословили даљњу градњу. Треба нам ваша љубав, помоћ и брига да се ускоро и заврши. У светосавским домовима се сабиремо када су славе, крштења, када је свако добро дјело и радост у народу, онда се прославља у славу Божијој и међусобној братској љубави. То ће, ако Бог да, бити и у овом Светосавском дому благословеном за наша сабирања и чување у православној вјери нашој – поручио је владика Фотије.
Свештеник Љубиша Новић одликован је достојанством протонамјесника за показану свештеничко – пастирску ревност у служби.
– Овај дом ће служити на корист нашем народу. Наставак изградње очекујемо већ сљедеће седмице, имамо дио материјала за зидање до прве плоче – рекао је Новић додавши да није знао да ће данас бити унапријеђен.

– Када неко препозна рад и труд, и од колега које су то предложиле, велика је част, радост и обавеза – рекао је Новић.

Кумови темеља Светосавског дома били су Мирослав, Тања, Моника и Алекса Микеревић.

Светосавски дом биће капацитета од 150 до 200 мјеста за сједење и служиће за разне прилике.
Стара црква која датира из 1855. године на Спасовдан 1992. године срушена је до темеља од стране припадника ХВО-а и такозване Армије РБиХ. Њена обнова почела је у децембру 2017. године, а освештана је 2020. године. Истовјетни храм, али мањих димензија, посвећен је Благовијестима.

Related posts

Ступила на снагу одлука о радном времену недјељом

admin

ДЕРВЕНТА ПОСТАЈЕ ГРАД

admin

Вода стиже у око 20 домаћинстава

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još