ИЗДВОЈЕНОНовости

Светосавље путоказ
српском роду

Химном Светом Сави у извођењу хора Основне школе „Никола Тесла“ бесједом о Светосављу, те рецитацијама и пјесмама, ученици дервентских основних и средњих школа вечерас су на Светосавској академији појали првом српском архиепископу и просвјетитељу подсјећајући на путоказе које је српском роду у аманет оставио Свети Сава.

Стихови и поуке којим је Свети Сава задужио свој род низали су се у извођењу ученика свих дервентских основних и средњих школа, те Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ који је заједно са Светосавском омладинском заједницом била домаћин овогодишње академије.

– Послије двије године паузе, све основне и средње школе из Дервенте настављају са традицијом заједничког обиљежавања крсне славе Светог Саве. То подразумијева Светосавску академију у којој су учествовали ученици свих школа и свечану вечеру и дружење просвјетних радника – рекао је директор „Будућности“ Владан Поповић.

Светосавском академијом узноси се слава спаситеља нашег Светог Саве из уста мале дјеце, основаца и средњошколаца заједно, рекао је ђакон Перица Станојевић.

На животни и духовни пут Светитеља Саве подсјетила је дипломирани теолог и вјероучитељица у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ Сања Вуковић.

– Свети Сава је прије свега био наш велики духовник и поставио је темеље наше духовности, образовања, културе и идентитета. Он нас је позвао на скрушену и ревносну самосвијест да његујући себе његујемо и идентитет нашег народа – рекла је Вуковићева.

Светосавској академији, осим учитеља, наставника, професора и других гостију, присуствовало је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, директори свих дервентских школа и свештеници Српске православне цркве, те други гости.

Дружење просвјетних радника

Послије Светосавске академије услиједио је традиционални заједнички славски обред свих дервентских школа, те дружењее просвјетних радника. Присутне је поздравио и градоначелник Милорад Симић честитваши славу свим ученицима и просвјетарима, а домаћин овогодишњег дружења Центар „Будућност“ организацију светосавских манифестација за идућу годину предао је Стручној и техничкој школи.

Свечаној вечери присуствовали су и представници локалне управе, свештенство, директор „Шума РС“ Славен Гојковић, посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић и Денис Пијетловић, те други представници јавног живота Дервенте.

Related posts

Одата почаст страдалим из Босанских Лужана

admin

Слобода завјет који треба брижно чувати

admin

ПРИЈЕМ ЗА ДАМЕ ПОВОДОМ 8. МАРТА (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još