ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Симбол информисања свих генерација

Да нема читалаца, не би било ни Дервентског листа, а њихова подршка и потреба да из нашег пера сазнају новости из града, додатни је мотив да садржајем и илустрацијама што вјеродостојније дочарамо садашњост.
Било да се ради о времешнијим суграђанима, који свој примјерак листа жељно ишчекују сриједом увече или четвртком ујутро на пијаци, или пак о млађим генерацијама које вијест добијају на клик, међу житељима града на Укрини, Дервентски лист слови за својеврсни симбол информисања.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ
ПОВЈЕРЕЊА

Шездесетосмогодишња пензионерка Нада Видовић Дервентски лист редовно купује, сваке сриједе увече, већ скоро три деценије.
Како она каже, то је њен „прозор у свијет“, а посебно је захвална на информацијама које прочита у новинама од када је наступила пандемија корона вируса, па је своје кретање свела на минимум.
– Читање нашег Дервентског листа је начин да располажем информацијама. Драго ми је када новине пишу о некоме кога познајем, онда будем посебно поносна – испричала је Видовићева додавши да како године одмичу све чешће новину почиње да чита од посљедњих страна.
– То је постао начин и да сазнам ко је од моје генерације „отишао“ на неко боље мјесто – искрена је ова Дервенћанка истичући да је поносна на дуговјечност Дервентског листа, али и остале суграђане који његују традицију читања новина и тако подржавају лист старији од вијека.
Вјерни читалац Дервентског листа Бошко Новић претплатник је новина још од 1962. године.
– Иако ме животни пут одвео у Минхен, увијек сам патио за родним градом и сјећам се радости у срцу када код бих отворио лист – прича Новић казавши да је шездесетих година прошлог вијека у Дервентском листу постојала рубрика „За раднике у иностранству“ што је било посебно искуство за све који су у иностранство отишли „трбухом за крухом“.
Новић, сада већ пензионер, има своју колекцију издања Дервентског листа, а неколицина бројева датира из времена СФРЈ.

ПАПИР И КЛИК
ПОДЈЕДНАКО ВАЖНИ

Култура читања новина, али и информисања уопште, није страна ни млађим генерацијама, међу којима ипак доминирају љубитељи бржих вијести пласираних на интернет порталима, међу којима је један од најчитанијих управо портал Дервентског листа.
Међу члановима новинарске секције Стручне и техничке школе, које усмјерава професорица Душица Ђукић, Дервенски лист се редовно чита и анализира.
– Знамо за дугу традицију Дервентског листа, односно да већ деценијама прати живот у Дервенти што нам нуди велику количину информација што у данашње вријеме, што из ранијих периода, те можемо да црпимо много инспирације за теме – сложили су се ученици, а неки од њих су истакли да је велика предност и то што свакодневно могу да буду у току с обзиром на постојање интернет портала.
– Сада су информације много доступније и лако је пратити их захваљујући порталу листа, а и нама је тај модеран начин информисања доста ближи – објаснила ученица Моника Стојчић, док се њена колегиница из секције присјетила дјетињства и утицаја који је лист имао на њу у том периоду живота.
– Сваког четвртка, када сам била дијете, комшиница ме слала у продавницу да купим Дервентски лист, па када га она уз кафу прочита, онда то урадим и ја. Тај ритуал ми се урезао у сјећање и имало је велики утицај на мене да од малих ногу научим да се информишем почев од нашег града – објаснила је ова ученица.
Ученици ове секције истакли су да се највише служе Дервентским листом од свих новина јер је у фокусу тема Дервента и информације које директно утичу на Дервенћане, те да одатле сви треба да почну.
Иако тек упознају значај информисања, ученици наглашавају да брзо и детаљно преношење информација у Дервенти могу да очекују једино од Дервентског листа.
– Наш локални медиј је наш најближи избор и даје нам најбољи опис ситуације из перспективе Дервенћана – рекла је Дејана Балешевић.
Занимање будућих нараштаја за информисање примјетно је и са аспекта просвјетно – образовног рада, с обзиром да се је писање Дервентског листа један од најбољих начина социјализације, те да је лист постао незаобилазан алат у раду са ђацима.
Професорице у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ Драгана Пајић и Санела Станковић наглашавају да својим ученицима, на примјеру Дервентског листа, показују како треба радити.
– Ученици су Дервентски лист користили као материјал за изучавање седмичних новина, што им је послужило као инспирација да и сами напишу вијест, а да при томе обрате пажњу на све елементе који треба да буду испоштовани – објаснила је Пајићева, а Станковићева је истакла да се лист имају у учионици како би им се нашао при руци.
– Осим тога, ако било када имамо недоумицу у вези са датумом одржавања неког културног догађаја или других информација често је ријешимо тако што то провјеримо на порталу Дервентског листа – казала је Станковићева.

Репортаже заједно читају
Професорица Санела Станковић додаје да су посебни тренуци када се читав разред окупи око листа како би прочитао репортажу или вијест о неком од ученика школе.
– Често се читаво одјељење окупи око једне клупе и сви заједно читају чланак о њиховом другару, некој креативној идеји, хуманитарној акцији, успјеху са такмичења и сличним причама, што чини врло лијепу слику дјеце која одрастају у ери мрежа, али не запостављају штампану ријеч – рекла је Станковићева.

Related posts

ФИЛМ О ПРОБОЈУ КОРИДОРА – ЗАПИС О НАЈСЛАВНИЈОЈ БИЦИ ВРС

admin

Ентузијазмом откривају тајне гастрономије

admin

ПОЛА ВИЈЕКА ЊЕГУЈУ МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još