ИЗДВОЈЕНОНовости

СИМИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СИТУАЦИЈУ ДРЖИМО ПОД КОНТРОЛОМ

Штаб за ванредне ситуације општине Дервента састаје се скоро свакодневно, па је, практично, у сталном засједању. Начелник општине, који је и командант штаба, Милорад Симић каже да је новонастала ситуација наметнула врло оштар темпо рада и доношења одлука.

– Најважније је да ситуацију, која је врло озбиљна, држимо под контролом. Пратимо Републички штаб за ванредне ситуације, из часа у час процјењујемо ситуацију, разматрамо нове мјере, све с циљем да што мање наших суграђана буде заражено – каже Симић у интервјуу за Дервентски лист.

Упутили сте апел свима којима је наложена изолација да ову мјеру стриктно поштују.

– Да, апелујем и упозоравам сва лица која се налазе у кућној изолацији да се стриктно придржавају наложених мјера. На тај начин ће избјећи  ситуацији да их полиција приводи и смјешта у посебан карантин, али ће избјећи и новчано и кривично санкционисање због непоштовања одлука. Никоме није циљ кажњавање, али ако неко крши налог за изолацију, то ће бити неизбјежно.

Како у овој ситуацији реагују службе, институције и други органи задужени за провођење мјера?

– За све нас ово је нова ситуација. Нико нема искуства, а видимо да се нису снашла ни много снажнија и богатија друштва од нашег. Према информацијама којима као командант штаба располажем, могу рећи да сви раде свој дио посла на начин да се не штеде. Нисмо уочили да неко од организација или предузећа чији оснивач је општина, избјегава обавезе или чини нешто што није у складу с прописаним нормама.

Овакве ситуације, неизбјежно, доносе и пратеће проблеме?

– Наравно. Битка за здравље је најважнија, али истовремено појављују се и други проблеми, попут страха од несташице намирница, смањивања зарада, могућности плаћања обавеза и тако даље. Све је то разумљиво, али желим да нагласим да нема реалне опасности од несташица основних животних намирница, енергије, лијекова и тако даље. Требали бисмо да будемо одговорни према себи и друштву у цјелини и да се понашамо као зрели људи. Да непотребно не гомиламо залихе, да се придржавамо препорука здравствених радника, да радимо онолико колико нам то околности дозвољавају.

Управо је наредба о радном времену један од докумената који је највише коментарисан у посљедње вријеме.

– Ето и то показује зашто је Дервента корак испред других када је ријеч о запослености и привредном развоју. Људи желе да раде, није им циљ да траже начин и разлоге да не раде. Доносећи наредбу о радном времену првенствено смо се руководили жељом да сачувамо здравље људи, да смањимо могућност ширења заразе, али смо били свјесни и тога да ће то многима изазвати проблеме. Јер, сви који се баве трговином или услугама обично су дио неког ланца. Неке занатлије, касније смо то увидјели, морају да раде, а не могу да раде без материјала, резервних дијелова и тако даље. Захвалан сам свима на разумијевању, али разумијем и незадовољства и убијеђен сам да ова ситуација неће још дуго потрајати.

Јасно је да без рада привреде нема опстанка, а камоли напретка.

– Привреда мора да ради, грађевинска оператива мора да ради, па сходно томе морају да раде и пратеће дјелатности. Наравно, сви који раде морају да примјењују мјере предострожности и заштите, како би сачували своје и здравље других. Ипак, животи и здравље су нам најважнији.

Сједница СО

Било је говора и о одржавању сједнице Скупштине општине. Какав је Ваш став?

– Мислим да сједницу, примјењујући све препоручене превентивне мјере треба одржати, наравно са минималним бројем тачака, односно само са темема које не трпе одлагање и са дискусијама сведеним на минимум, што би значило претходно усаглашавање ставова.

Related posts

„Комуналац“: Воду прије употребе прокувати

admin

ПОРОДИЧНА МЕДИЦИНА РАДИ И СУБОТОМ

admin

Откривена трихинела
код два товљеника

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još