ИЗДВОЈЕНОНовости

Симић: Свој рад темељим на законским процедурама

Начелник општине Дервента Милорад Симић реаговао на изјаве шефова клубова одборника СДС-а и ПДП-а у Скупштининопштине Пере Ђурића и Мирка Петрића истакавши да своје одлуке не доноси преко кољена и мимо законских процедура.

– Иако је овакве изјаве најбоље не коментарисати, желим да кажем да ме изненађује и помало забрињава незнање (неупућеност) одборника у начин функционисања локалне управе. Кад је ријеч о Буџету, желим да подсјетим становнике Дервенте да смо ми нацрт Буџета за 2021. годину усвојили још у октобру прошле године и да је он пројектован у складу са законским прописима који дефинишу ту област, процјенама о висини прихода и реалним потребама свих корисника буџетских средстава. Након тога дошли су избори, чије је одржавање изван изборним законом прописаног рока, у свим општинама узроковало одлагање многих активности, па и усвајање буџета. Од утврђивања нацрта до сада је прошло четири мјесеца и неке околности су се промијениле, а моја обавеза, као предлагача, је да на приједлог прибавим сагласност Министарства финансија. Ја не доносим одлуке преко кољена или мимо законских процедура, односно на начин како то ова интересна група жели – рекао је начелник општине.

Ствари око Буџета, као и око приједлога да јавна предузећа и установе предложе програме рада и пословања, додаје, разјашњени су на сједници Колегијума, „али очито да неко није задовољан таквим исходом“.

– Помињати „куповину“ или „превлачење“ одборника је испод сваког достојанства политичког дјеловања и ја у тим стварима нисам и не желим да учествујем. И постављам питање: Какви су то одборници који могу да се „купе“ или „превуку“? Али, ова интересна група критеријуме изграђује на бази тога како они дјелују, па очекује да се сви тако понашамо. Понављам, ја у тим и таквим радњама нисам и не желим да учествујем  – рекао је он подсјетивши грађане Дервенте да су партије, из којих се шест одборника приклонило коалицији СДС-ПДП, љетос потписале Споразум за подршку њему као кандидату за начелника.

– Ова промјена стране није посљедица ни љубави ни мржње, него нечег трећег, а то треће се, замјеном теза, упорно покушава импутирати мени и то због страха од губитка тако склопљене већине – казао је Симић.

Осврнуо се и на дан кад је одржана конститутивна сједница Скупштине општине Дервента, „који је, умјесто да буде празник демократије, претворен у нешто што би, да није ријеч о озбиљним стварима, могло дасе назове циркусом или папазјанијом“.

– Свједочили смо тог дана непримјереном притиску групе страначких функционера СДС, међу којима је било и начелника општина, који су се окупили у Дервенти. Мислим да је то, прије свега, било непристојно, а наравно и непотребно. Али, то свједочи о својеврсном растакању СДС и његовом преображају од коректног политичког супарника ка обичној интересној групи, чији начин дјеловања неодољиво подсјећа на вријеме кад су се плацеви у центру града (про)давали за неколико стотина марака. Симптоматично је да су се и сад, у овој интересној групи, окупила људи из области станоградње – закључио је Симић.

Related posts

Скупштина града засједа 27. маја

admin

Аплицирање за средства из мађарског фонда до 15. октобра

admin

„Прљача“ стиховима гради мостове

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još