ИЗДВОЈЕНОНовости

Скраћена изолација и радно вријеме кафића

Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници донио је Закључак којим је, у складу са одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, дао препоруку Влади РС да донесе Уредбу о измјенама и допуни Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.

– Предложеним измјенама, ограничава се радно вријеме свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира на то да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.) у периоду од 6 до 24 часа, док ће у складу са Уредбом ноћни клубови моћи и даље обављати дјелатност у времену од 6 до 2 часа наредног дана. Изузетно, ако је актом јединице локалне самоуправе прописано краће радно вријеме, примјењиваће се радно вријеме прописано актом јединице локалне самоуправе – наводи се у саопштењу Штаба.

Како се додаје, истим Закључком, Републички штаб за ванредне ситуације налаже Министарству унутрашњих послова, те Републичкој управи за инспекцијске послове и органима јединица локалне самоуправе задуженим за послове инспекције и комуналне полиције да врше контроле придржавања и провођења мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19 и о томе доставе извјештај Стручно – оперативном тиму Републичког штаба за ванредне ситуације два пута седмично.

Уредба о измјенама и допуни Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19 ступиће на снагу након што је усвоји Влада Републике Српске, односно наредног дана од дана објављивања у Службеном гласинку Републике Српске.

– Републички штаб за ванрдене ситуације данас је констатовао да су испуњени услови за почетак наставе у другом полугодишту у свим основним и средњим школама у Републици Српској, 24. јануара 2022. године, како је раније планирано. У складу са Уредбом о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, школа, ђачки дом и градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалних самоуправа у Републици Српској, обавезни су да прате и редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе о епидемиолошкој ситуацији, те да уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе у школама и преласку на одвијање наставе на даљину, односно другачијег начина смјешатаја у ђачким домовима – додаје се у саопштењу.

Републички штаб за ванредне ситуације се данас упознао са Информацијом о приједлогу измјене Упутства за одређивање мјере карантина и изолације и дефиницију случаја ЦОВИД-19 у Републици Српској Института за јавно здравство Републике Српске.

У складу са препорукама међународних организација, праксом у другим земљама, те карактеристикама клиничке слике случајева ЦОВИД-19 у току петог таласа ширења ове болести, међу кључним измјенама Упутства су укидање обавезе карантина за особе које су примиле бустер дозу вакцине против ЦОВИД-19, а биле су у контакту високог ризика са потврђеним или вјероватним случајем ЦОВИД-19. Такође, предвиђено је и скраћивање периода изолације за особе које су потврђени или вјероватни случај, а вакцинисане су са двије или три дозе вакцина против ЦОВИД-19, на седам дана (уз испуњен услов да најмање 48 сати немају повишену температуру без кориштења антипиретика и да имају значајно побољшање осталих симптома).

Републички штаб за ванредне ситуације задужио је Институт за јавно здравство Републике Српске да здравственим установама достави детаљно Упутство са свим предложеним измјенама, а које ће бити објављено и на званичној интернет страници Института за јавно здравство Републике Српске.

Related posts

Наставак засједања сутра

Derventski List

„Просвјета“ бира најљепше
ћириличне рукописе

Derventski List

ПО ЈЕДАН НОВИ ОБОЉЕЛИ И ИЗЛИЈЕЧЕНИ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još