Друштво

СКУД „Дервента“ концертом
славио 29 година рада

Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“ вечерас је суграђанима приредило праву посластицу традиције, обичаја и пјесме поводом 29 година постојања и рада друштва, која је и ове године изазвала гласне овације препуне сале Центра за културу.

На сцени се представило око стотину чланова друштва распоређених у четири фолклорна ансамбла, пјевачку, музичку и рецитаторску секцију, а подршку публике освојили су и  гости из Централног културно – умјетничког друштва „Лепа Радић“ из Градишке.

Умјетнички руководилац СКУД „Дервента“ Саша Арсенић истакао је да друштво послије овог годишњег концерта већ почиње припреме за обиљежавање јубиларних 30 година рада и постојања.

– Могу да кажем да је наше друштво успјело и опстало захваљујући, прије свега, волонтеризму. Сви наши чланови активисти који дјелују при друштву раде то волонтерски и тај ентузијазам и љубав према нашој традицији и култури нас је одржала и циљ нам је увијек да напредујемо, растемо и да се ширимо – казао је Арсенић додавши да друштво активно ради и на пројектима, а од недавно остварује одличну сарадњу и са Омладинском банком.

Активни члан СКУД-а већ осам година Анастасија Бећаревић вечерас је изнијела двије кореографије, а истакла је да би пред домаћом публиком поново вољела да се представи „Играма из Врања“.

– Љубав према фолклору се десила случајно, преко другарице сам се учланила и нисам очекивала да ћу дуго остати, али ми се све више свиђало и завољела сам игру – казала је Бећаревићева.

Сплетом девет пјесама представиле су се и чланице пјевачке групе под вођством професорице Милијане Жунић.

– Кад се ради о пјевању, све што радим није ми тешко, радим из љубави и чистим срцем, уживам када ми дјеца пјевају и када они уживају у оном што ми радимо, музици коју стварамо и да је носе у срцу – рекла је Жунићева.

Дервентску публику су игром и пјесмом одушевили и гости, чланови ЦКУД „Лепа Радић“ из Градишке.

– Дугогодишња је сарадња између СКУД „Дервента“ и ЦКУД „Лепа Радић“ и ово није први пут да се представљамо у Дервенти, а и они су гостовали неколико пута код нас – рекао је предсједник овог друштва Давор Симишић, а један од чланова гостујућег ансамбла Остоја Видић истакао је да је дружење и упознавање нових људи један од кључних елемената зашто се фолклором бави већ десет година.

Концерту је присуствовао и предсједник Савеза аматерских културно умјетничких друштава РС Момчило Весовић.

– Мислим да је ово једно од љепших друштава у Српској, које његује прави изворни и кореографисани фолклор тако да се ради о једном заиста добром и организованом друштву – казао је Весовић.

Годишњи концерт СКУД „Дервента“ одржан је уз подршку града Дервента, a концерту је присуствовало и свештенство Српске православне цркве.

Плакете 

СКУД „Дервента“ сваке године додјељује плакете заслужним члановима за континуиран рад на пољу културно – умјетничког стваралаштва у оквиру Друштва.

Бронзану плакету за пет и више година дјеловања у оквиру СКУД-а „Дервента“ заслужили су Валентина Радошевић, Марко Вујичић, Немања Ђекић, Кристијан Дробиловић, док су сребрне плакете, за више од десет година дјеловања у оквиру друштва уручене Наташи Чолић и Ники Катанићу.

Related posts

„Књигом из блока“ прикупљена
помоћ вишечланим породицама

Derventski List

Усаглашене процедуре за бесплатан пренатални тест

admin

Уз осмијехе и у свечаним издањима ка новим изазовима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još