Друштво

Скупа сјетва оставља необрађена поља

Раст цијена горива и репроматеријала условиће смањење површина које дервентски ратари планирају за обраду у овој години, а због најскупље сјетве у посљедњих неколико година, бројне површине остаће необрађене.

Забринут због поскупљења горива и минералног ђубрива, Зоран Солдо морао је да смањи површину коју је планирао за сјетву. До сада је обрађивао око 300 дунума земљишта на којем је сијао јечам, пшеницу, зоб, соју и кукуруз, а ове године планира исте житарице да сије на око 100 дунума мањој површини.

– Припремам се полако за сјетву, али због високих цијена нећу сијати колико сам планирао. Извјесно је да ћу за сада смањити планирану површину за 100 дунума, а за даље не знам. Страхујем и надам се да догодине неће бити овакво стање – рекао је Солдо.

Има и оних који ће ове године засијати већу површину него лани, али признају да на поскупљење нису рачунали.

Бојан Савић из Трстенаца до сада је житарице сијао на око 660 хекатара и каже да је имао срећу што је већину потребног за сјетву набавио прије поскупљења па ове године неће смањивати обрадиве површине. Чак планира и проширење засијаних површина за око 20 хектара.

– Свакако да нас поскупљења погађају. Не само мене који сијем веће површине кукуруза, пшенице, зоби и соје за продају, него све нас ратаре. Није мало поскупљење, а у нашем послу има и превише неизвјесности. Срећом, купио сам гнојиво, хербициде и још неке потрепштине по старим цијенама, па ове године нећу превише осјетити ту разлику у цијени. Међутим, шта ће бити сљедеће године нисам баш сигуран – каже Савић.

Повећање цијена горива траје од прошле године, а послије дјелимичне стабилизације услиједила су нова поскупљења. Литар дизела кошта око 2,45 КМ, док је бензин већ прешао тај износ и кошта од 2,47 по литру, а најављено је ново поскупљење за пет фенинга. С растом цијена горива поскупљују и друге намирнице, а поједине врсте минералог ђубрива више су и за 300 одсто, а значајно су поскупјели и хербициди, као и други препарата који се користе за заштиту биљака. Како је прошла година била сушна и приноси слаби, поскупјела су и сјемена.

Квалитет

Осим на скраћивање бразда, раст цијена репорматеријала и хербицида могао би да доведе и до пада квалитета засијаних житарица, јер ратари махом одустају од третирања усјева.

Related posts

Свечано за Божић
у осињској парохији

Derventski List

Мјештани наставили
са прикупљањем смећа

Derventski List

Спасовдан свечан у васкрслом храму

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još