Eкономија

Скупштина повјерилаца „Униса“ данас у Добоју

Скупштина повјерилаца Фабрике цијеви “Униса” из Дервенте разматраће данас модел продаје имовине тог предузећа у стечају која је процијењена на близу 50 милиона марака.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић појаснивши да је након дуже паузе коначно заказано рочиште у Окружном привредном суду у Добоју.

– С обзиром на то да је повјерилаца много и да морају бити испоштоване епидемиолошке мјере, рочиште је заказано у два термина, прва група у осам, а друга у 11 часова. Требало би да буде донесена одлука о условима и начину уновчења имовине – рекао је Ђурђевић додавши да је лицитација најбоље рјешење. Казао је да су ријетки они који се интересују за “Унис”.

Процјенитељи су посао у “Унису” завршили још у јулу 2020. године и пописану имовину некадашњег гиганта процијенили на око 48 милиона марака. Међутим, ништа више нису могли да раде јер епидемиолошка ситуација и мјере које су тада биле на снази с циљем сузбијања ширења вируса корона нису дозвољавале окупљања већег броја људи.

Ђурђевић је рекао да тешко да ће процијењена вриједност имовине бити довољна, те да ће се кад до уновчења дође у првом реду намирити банке које имају хипотеке.

– Требало би много више новца. Стигле су нам 84 пријаве потраживања повјерилаца који чекају наплату дуговања – рекао је Ђурђевић.

Представница повјерилаца из реда радника “Униса” Радослава Миланковић рекла је за “Глас” да су радници посебно забринути што Влада Српске још није уплатила новац за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање.

– Влада је у децембру прошле године донијела одлуку и задужила Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да  изврши уплату, међутим, то се још није догодило. Новац треба да буде уплаћен за шест радника који тиме стичу услове за пензију – рекла је Миланковићева.

Захтјев за стечај “Униса” почетком 2019. године поднијела је Нова банка Бањалука која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника тада је именован Лазо Ђурђевић. Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године.

ИГА

Проблеми у “Унису” трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

http://www.glassrpske.com

Related posts

У Рафинерији у Броду пуштена у рад гасна компресорска станица

admin

ПЛАНТАЖЕ ЉЕШНИКА ЗНАЧАЈАН ПОТЕНЦИЈАЛ

admin

Недостају кадрови металске струке, обућари и грађевинци

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još