ИЗДВОЈЕНОНовости

СЛАВИТИ ХРАБРОСТ ГОЛОРУКИХ ЉУДИ

Општинска организација Савеза удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР) данас је код спомен – обиљежја испред школе у Агићима, обиљежила Дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.
Предсједник ОО СУБНОР – а Дервента Борислав Прерадовић рекао је да је на данашњи дан 1943. године забиљежен први покушај ослобођења Дервенте, који је из правца Прњавора кренуо у два правцас и то преко Календероваца с једне стране и Мишковаца и Агића с друге стране.
-Међутим, тај покушај је, нажалост, пропао, јер јединице нису биле довољно спремне, а у Дервенти је пружен велики отпор. Након тога, борбе су и даље настављене, с тим да је Дервента коначно ослобођена 19. априла 1945. године – казао је Прерадовић.
Такодје, Прерадовић је подсјетио и на чињеницу да је у то вријеме, 1943. године, наша војска била слабо опремљена.
-Ради се и чињеницама које поуздано знам, јер је мој отац био учесник тих борби. Дакле, нису имали никакве услове, није било ни муниције, ни хране, нити одјеће, али они су били храбри и борили су се вођени идејом коју ми данас настављамо и с поносом његујемо. То је водиља, чије се значење огледа у томе да наши потомци никада не ратују, да никада више не узму пушку у руке. Наша мисија јесте да се боримо против највећег зла – фашизма, који није донио и не може донијети срећу ниједном народу – поручио је Прерадовић.
Начелник општине Милорад Симић истако је да први покушај ослобођења Дервенте од окупатора, иако неуспјели, свједочи великој храбрости голоруких људи.
-Нажаност, упркос њиховом покушају, Дервента је ослобођена тек 19. априла 1945. године. Колико је зла овдје било говоре споменици на подручју општине, који једно вријеме у читавој Републици Српској нису његовани, него су чак и девастирани. Ми, у СНСД – у, усвојили смо декларацију по којој припадници ове странке који су на на челу локалних заједница имају обавезу да обнављају и одржавају споменике. На тај начин враћамо и успомену на те драге људе који су дали своје животе у борби против великог зла – казао је Симић.
Вијенце на спомен – обиљежје положили су представници општинског и републичког СУБНОР – а, начелник општине Милорад Симић, Вито Бојковац, члан породице погинулих, те представници политичких партија.

Related posts

У понуди нови
смјерови и струке

Derventski List

ЗИМСКА СЛУЖБА УПУЋЕНА НА СЕОСКА ПОДРУЧЈА

admin

ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ НА ТРГУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još