ИЗДВОЈЕНОНовости

Слиједи избор извођача за секундарну мрежу

Изградња осињског водовода улази у нову фазу и сљедеће седмице биће расписан тендер за избор извођача радова на секундарној водоводној мрежи, поручено је то данас на радном састанку градоначелника Милорада Симића, његових сарадника и представника „Комуналца“ са активистима и представницима грађевинског одбора за изградњу водовода у јужном дијелу Дервенте.

Осињски водовод питку воду довешће до око 1.000 домаћинстава у Осињи, Појезни, Церанима, Црнчи, Великој и Малој Сочаници, а први прикључци уз главни цјевовод већ су у функцији. Како би и остала домаћинства могла да се прикључе на водовод биће изграђена секундарна мрежа. На састанку је наглашено да идућа фаза радова на осињског водоводу подразумијева изградњу дијела секундарне мреже која ће водом снабдјети још око 500 домаћинстава.

Градоначелник је подсјетио је да је за изградњу главног цјевовода из буџета издвојено 2,7 милиона марака без учешћа мјештана села који ће добити воду, а да је дошло вријеме и да представници домаћинстава уплате свој дио и да се крене у даљу реализацију пројекта.

– Дошао је дан када смо направили пресјек и идемо у расписивање тендера за секундарне водове, колико сљедећег понедјељка. Људи су новац сакупљали на посебне рачуне и овом приликом су добили инструкцију да потребан износ пребаце на посебан рачун града да бисмо могли расписати тендер, изабрати извођача и кренути са изградњом водова и прикључивањем домаћинстава. Битно је да сви који желе и могу, уплате предвиђени износ – рекао је Симић додавши да је 91 домаћинство већ прикључено на водоводну мрежу.

– То су они потрошачи који су у непосредној близини главног цјевовода, а остали су на разуђеном терену. То подразумијева изградњу око 80 километара нове мреже. Сада крећемо у прву фазу изградње секундарне мреже, а када се испуне услови ићи ћемо и у сљедеће фазе – рекао је градоначелник додавши да се ради о пројекту који је од огромног значаја за рарални дио Дервенте.

– Не можемо рећи да смо у протеклих 15 година урадили неку пречу ствар. Битно је да вјерујемо у овај пројекат, а ефекти су већ видљиви на терену – додао је он.

Један од активиста из Осиње Драгомир Лејић истакао је да је заинтересованост за изградњу водовода из центра села према Јаћимовићима била велика у почетку, али да је било и опструкција. Он је нагласио да су овакви састанци значајни како би сви увидјели озбиљност намјере да се осињско подручје снабдије питком водом.

– Међутим, и они људи који су у старту сумњали у овај пројекат, данас улажу и учествују у изградњи. На нашој дионици од укупно око 70 домаћинстава, уплате су стигле од њих 63 – додао је Лејић.

У другом дијелу Осиње, према Калоперовићима, домаћини нису имали дилему да ли ће учествовати у пројекту или не. Здравко Калоперовић каже да он и његове комшије не виде разлог да не учествују у пројекту.

– Нас је осам кућа, сви смо се сложили и брзо смо све уплатили. Захвалио бих се граду Дервента и свим људима који су се потрудили да вода дође у Осињу. Мени је вода потребна, а и није скупо када се упореди колико би коштало ако бих правио базен са извора или нешто друго – рекао је Калоперовић.

И у Појезни је било велико интересовање мјештана, којих је у почетку било око 200, а око 95 одсто заинтересованих до сада су уплатили своје учешће.

– У једном краку имамо 164 уплате, а и на другом краку је велика стопа уплата, тако да је близу 200 домаћинстава која су се у почетку изјаснили и извршило своју обавезу. То показује колико нам је вода важна. Ми немамо довољно воде и оправданост овог пројекта је неупитна, поготово зато што се велики број мјештана бави пољопривредом – рекао је мјештанин и активиста Зоран Џигеровић.

Кориснике на водовод прикључује „Комуналац“ чији директор Денис Пијетловић каже да то подразумијева постављање шахтова и водомјера.

– Већ смо завршили 91 прикључак, а у наредних мјесец биће прикључено још 30 домаћинстава. Ово је велики пројекат и поздравио бих све оне који су стрпљиво чекали да вода стигне у њихова домаћинства. Остаје нам још да питку воду доведемо до Дријена и Детлака и овим путем обавјештавам мјештане тих села да сам сигуран да ћемо у наредне двије године и то урадити. Тада ћемо бити једина локална заједница у Републици Српској која је комплетно подручје снабдјела питком градском водом – рекао је Пијетловић.

С обзиром на то да је водоводна мрежа на подручју Дервенте широко распрострањена, додао је да то захтијева и велика улагања у одржавање система снабдијевања водом.

– С обзиром да је ово нови водовод, неће бити много интервенција, а када снабдијемо питком водом Дријен и Детлак посветићемо се реконструкцији градске водоводне мреже која је стара више од 40 година. Иначе се водоводне цијеви требају мијењати послије 30 до 40 година употребе и то ће онда бити приоритет – додао је он.

Сви корисници који учествују у суфинансирању изградње водовода ослобођени су плаћања таксе на прикључак, а скупштинском одлуком дефинисано је да су они који се накнадно прикључе пројекту дужни платити ову таксу.

Related posts

ПРЕМИНУО ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ

admin

Друго полугодиште тече без проблема

admin

Ђаци ОШ „Никола Тесла“ наставу ће похађати у ОШ „19. април“ и средњим школама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još