ИЗДВОЈЕНОНовости

СЛИЈЕДИ ОБИЛНА КИША, ЦИВИЛНА ЗАШТИТА У ПРИПРАВНОСТИ

Општинска Цивилна заштита активна је и прати стање на терену у складу са упозорењем које је издао Републички хидрометеоролошки завод, који предвиђа обилне падавине 12, 13. и 14 маја.

– Ми смо на терену и пратимо ситуацију, а према прогнози, прве активности не очекујемо до понедјељка. У случају потребе, реаговацемо и раније. Имамо више од хиљаду врећа за пијесак, а сам пијесак у потенцијално опасним ситуацијама врло брзо се обезбиједи. У зависности од ситуације и у случају потребе Штаб за ванредне ситуације ће засједати и доносити одлуке у складу са ситуацијом на терену – рекао је самостални стручни сарадник за планирање и организацију цивилне заштите у Општинској управи Драгољуб Кукић.

Он је додао да је посебан акценат на плавним подручјима у Дервенти, односно насељеним подручјима уз Укрину.

– То је посебно су ризична подручја низводно од Рапћанског моста, па све до Нових Лужана, а ријеч је о Лугу, Омерагићима, Новом насељу, Сервисно -комуналном центру, Беглуцима, Јасенкама и Новим Лужанима – казао је Кукић.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода од 11.  до 15 . маја у Републици Српској очекују се обилније падавине. На сјеверу Српске мјестимично се очекује да ће пасти и више од 100 литара по метру квадратном.

– Ова прогнозирана киша може изазвати поплаву због чега Републичка управа цивилне заштите Републике Српске скреће пажњу институцијама, колективима, надлежним службама, грађанима да своје активности безбједносно прилагоде метеоролошкој прогнози и да додатну пажњу обрате на своју имовину, поготово уз водотоке – саопштили су из Цивилне заштите.

ВОДОСТАЈ РИЈЕКА У РС

Заштита

Од прве поплаве у овом вијеку у Дервенти, односно од 2010. године, локална заједница предузела је бројне активности у циљу заштите становништва и материјалних добара. Прочишћени су канали, уграђени „жабљи поклопци“, изграђени насипи, заштитни зидови и други водозаштитни објекти. Због тога је ефекат поплаве четири године касније био далеко мањи уз већу количину воде, а тај курс, како истичу надлежни у општинској управи, ће бити задржан док год је и једно домаћинство у опасности. У предстојећем периоду план је да се реализује пројекат исправљања меандра Укрине од Јасенака, а процјена је да ће за тај посао бити потребно око шест милиона марака. За прву фазу претходни министар пољопривреде РС Стево Мирјанић обећао је половину износа, односно три милиона марака.

Related posts

ДЕРВЕНТА ПО 168. ПУТ ВЈЕРНА ТРАДИЦИЈИ

admin

Предсједник РС за Стару
цркву донирао 100.000 КМ

Derventski List

ЗАБРАНА НАПУШТАЊА МЈЕСТА ПРЕБИВАЛИШТА И ОВОГ ВИКЕНДА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još