ИЗДВОЈЕНОНовости

СЛИЈЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗГРАДЕ

Некадашња зграда Комитета, односно објекат у којем је некада био смјештен Савез комуниста бивше СФРЈ, а послије рата и Општинска управа Дервента, ускоро ће бити реконструисана.

Посљедњи „станари“ у овој згради су Општинска борачка организација, као и општински одбори СДС-а, ПДП-а, НДП-а, СДП-а и ДНС-а, који би у скоријем року требало да се иселе у друге просторије.

– Намјера нам је да тај објекат оспособимо да би био функционалнији, а то подразумијева извођење унутрашњих радова – речено је у Општинској управи.

Шта ће се тачно радити још увијек није конкретно дефинисано.

Као један од корисника просторија у згради која се налази у Улици Краља Петра Првог, Општинска борачка организација већ је преселила канцеларију у зграду Ватрогасног дома, гдје је претходно била смјештена Цивилна заштита.

– Општинска Борачка организација је са Општинскм управом Дервента потписала уговор о закупу просторија за рад према одредбама важеће општинске Одлуке која регулише начин и услове издавања у закуп простора који су у власништву општине. Наше сједиште је у Ватрогасном дому, користимо 34 квадратна метра простора, подијељена у двије просторије, а услови за рад су неупоредиво бољи. Истина, морали смо санирати, односно уредити просторије, али то не умањује наше задовољство због чињенице да имамо прилику да функционишемо у пристојном простору – рекао је предсједник ове организације Чедо Вујичић додајући да се у борачкој организацији залажу за одговорније поступање према општинским просторијама које су уступљене на коришћење.

– Неприхватљиво је да се до сједишта организација од посебног интереса и партија које учествују у политичком животу долази кроз гомиле смећа. Ми смо увјерени да ће однос свих према заједничким просторијама у Ватрогасном дому бити далеко одговорнији – рекао је Вујичић.

За разлику од Општинске борачке организације, политичке партије још увијек траже нове просторије.

Објекат под заштитом

Поменути објекат изграђен је у аустро-угарском периоду и био је познат као Ормушева кућа, јер га је изградила јеврејска трговачка породица Ормуш. Зграда се налази на листи културних добара и има архитектонско-амбијенталну вриједност, што значи да је под заштитом Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа РС. Старији становници Дервенте кажу да је након Другог свјетског рата у овој згради било сједиште ОЗНЕ, једно вријеме служила је и као дјечије обданиште, а послије Одбрамбено-отаџбинског рата и рушења зграде локалне управе, била је сједиште општинске администрације.

Related posts

Крећу радови вриједни више од 600.000 КМ

admin

Светосавски бал поново
освјетљава стазе хуманости

Derventski List

Оружане снаге остају на
услузи локалној заједници

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još