ИЗДВОЈЕНОНовости

Слиједи реконструкцијa објекта школе, опозван предсједник Скупштине

Скупштина града усвојила је данас одлуку о реконструкцији објекта Основне школе „Никола Тесла“, чиме ће бити ријешен један од горућих проблема у граду, а гласовима већине одборника изгласан је и опозив предсједника Скупштине града Мирка Земуновића.

И прва овогодишња сједница локалног парламента обиловала је расправама, па и повишеним тоновима, али је једна од најважнијих одлука, она о реконструкцији у земљотресу оштећеног објекта ОШ „Никола Тесла“, која је накнадно увршћена на дневни ред, донесена једногласно.

Овом одлуком надлежна одјељења Градске управе задужена су да у оквиру својих надлежности проведу све потребне процедуре за реконструкцију објекта у складу са важећим прописима. У одлуци се истиче и да ће средства за реконструкцију бити обезбијеђена у буџету града и из других извора.

Овлашћено лице из Одјељења за просторно уређење Споменка Живанић подсјетила је на налазе стручних анализа за објекат школе истакавши да су предузете све потребне активности за јавне набавке, али да је предуслов доношење одлуке о реконструкцији објекта. Она је нагласила да намјена објекта остаје непромијењена, односно објекат ће и послије реконструкције бити школа.

  • Објекат бипослије реконсгтрукције требало да буде стабилан у смислу сеизмичких активности, што тренутно није случај. Послије реконструкције, објекат ће добити нову носиву конструкцију отпорну на сеизмичка дејства, као и на све сеизмичке активности – казала је Живанићева додавши да од тока јавних набавки зависи динамика послова у вези са реконструкцијом објекта, али да су испуњени сви предуслови до главног пројекта.
  • Нећемо ништа препустити случају, па ће у оквиру реконструкције објекта школе бити испитани и досадашњи захвати на темељима објекта, односно радови из 2015. године, као и конструкција у цијелости. Главним пројектом биће предвиђено и побољшање услова за одвијање наставе у овом објекту – нагласила је Живанићева.

Расправа о овој теми поново је у први план ставила неслагања одборника позиције и опозиције, те међусобне оптужбе о томе ко је одговоран за изгубљено вријеме за рјешавање овог проблема. Дио одборника је изнио став да би боље рјешење било изградња новог објекта школе, а да се постојећи објекат свакако реконструише, али за друге намјене, док је дио одборника истакао да је предложено рјешење тренутно најбоље.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић рекао је да се овом одлуком и даље стоји на почетку приче, изнијевши недоумице у вези са роковима за предвиђену реконструкцију, али и финансирање.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић рекао је да је финансирање пројектне документације обавеза града, док се са амбасадама неколико земаља разговара о подршци у овом пројекту.

  • Амбасада Јапана већ је изразила спремност за подршку – рекао је Јефтић подсјетивши да је у посљедњих десет година уложено више од три милиона марака у побољшање услова у средњим школама и ОШ „19. април“.

Усвајању Програма заједничке комуналне потрошње за ову годину, вриједног 680.000 КМ, претходило је изјашњавање о два амандмана Клуба одборника ПДП-а на ову одлуку, који нису усвојени.

Усвојене су и измјене Одлуке о комуналним таксама и то због усклађивања са новим законом донесеним крајем прошле године, а којим се укида такса за истицање назива пословног субјекта. То значи да правна лица и предузетници више не морају да пријављују комуналну таксу за ову намјену, а они који су то већ урадили, имају право да затраже од Пореске управе враћање средстава.

Када се ради о кадровским питањима, на захтјев 15 одборника СНСД, СП, УС, СПС, НДП и ХДЗ БиХ, изгласано је рјешење о опозиву предсједника Скупштине града Мирка Земуновића.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш рекао је предсједник Скупштине града своје дужности није обављао у складу са одредбама Статута и одредбама Пословника о раду Скупштине града. Он је подсјетио на пропусте при вођењу сједница, те кршења пословника од стране предсједника парламента, истакавши да је Земуновић на ову функцију именован у својеврсној политичкој трговини, односно да би приступио тадашњој скупштинској већини предвођеној СДС-ом и ПДП-ом.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да су на засједању, уз мање турбуленције, усвојене важне одлуке.

– Усвојен је Програм заједничке комуналне потрошње за 2022. годину у износу од 680.000 марака, који нажалост прошле године није био усвојен, јер је била нека друга скупштинска већина. Дервента, ево ове године, неће бити хендикепирана по том основу. Донесена је и веома значајна одлука, а са чим имамо проблем већ дужи период, у највећој мјери због опструкције тадашње скупштинске већине, која је све радила у корист штете, а ријеч је о питању реконструкцији објекта ОШ „Никола Тесла“ коју похађа 1.000 ученика – рекао је Симић додавши да је новац за потребну документацију већ резервисан, а недавно су и приликом посјете Дервенти предсједница Жељка Цвијановић и  премијер Радован Вишковић, поручили да ће Влада РС са партнерима, помоћи тај захтјеван пројекат.

– Немамо више ни једну препреку за реализацију тог пројекта – истакао је Симић додавши да је разрјешење предсједника Скупштине града пут ка несметаном функционисања органа града.

– Када нам се у Дервенти десила промјена скупштинске већине, било је ту ситуација и да су неки прешли у други табор, што можда и јесте, а можда није случај, али ево стекли су се услови да разријешимо предсједника Скупштине. У даљој процедури ће бити именован нови предсједник, надамо се на сљедећем засједању, а послије и потпредсједник и десиће се још неке промјене, и то у циљу да органи у Дервенти нормално функциониш у– казао је Симић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш рекао је да ни чланови Надзорног одбора „Дервентског листа и Радио Дервенте“, као ни предсједник Скупштине, своје дужности нису вршили у складу са законским одредбама.

– Нису расписали конкурс за избор директора предузећа, нити су разријешили дужности тренутног вршиоца дужности директора, иако не испуњава потребне услове да би био директор. Сходно одредбама Пословника који смо донијели на прошлом скупштинском засједању разријешили смо одређени број чланова Комисије за избор и именовање, те именовали нови састав те комисије – истакао је Томаш додавши да је сједница протекла у недостатку демократске зрелости.

Шеф Клуба одборника УС – СПС – НДП Зоран Милојевић казао је да очекује да ће рад локалног парламента у наредном периоду протицати у већем међусобном уважавању.

– Очекујем да ће рад Скупштине, без обзира на све турбуленције, у наредном периоду тећи без проблема и да ће се извршна и законодавна власт међусобно уважавати – рекао је Милојевић, а одборник Уједињене Српске Миодраг Тешендић рекао је да су данас усвојене одлуке један од доказа да се у протеклих годину није радило како треба.

– То је проузроковало и смјену предсједника Скупштине. Све што се дешавало у протеклом периоду било је науштрб града и надам се да ће у наредном периоду одлуке скупштинске већине отклонити проблеме које је опозиција постигла својим нерадом – истакао је Тешендић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да је смијењен легално изабран предсједник Скупштине, додавши да сматра да је таква одлука погрешна.

– Због тога сам на скупштинском засједању тражио од свих тих потписника за смјену предсједника да се изјасне да ли су спремни да, у случају да тај потез начини штету у буџету, евентуалним враћањем предсједника на посао одлуком суда, да надокнаде  штету у буџету, али се нико од њих није огласио, што вјерујем да ће да кошта грађане Дервенте – рекао је Ђурић додавши да ништа није постигнуто промјеном скупштинске већине.

Коментаришући одлуку о реконструкцији објекта ОШ „Никола Тесла“, Ђурић је казао да је на засједању предочено да су 2015. године реконструисани темељи школе и да се поставља питање због чега тада посао није урађен како треба.

– За шта су тада потрошили средства и да ли ће и сада када буде рађена реконструкција, посао бити обављен како треба – рекао је Ђурић додавши да је неусвајање измјена регулационих планова до сада невиђено у Скупштини града.

– То је знак да једна особа донеси одлуку, а други слиједе. Поједини одборници нису спремни да одлучују својим главама – рекао је Ђурић.

На данашњем засједању разријешен је досадашњи предсједник скупштинске Комисије за избор и именовање, те на ову позицију именован Славко Томаш, а разријешен је и један члан ове комисије, а именована су два члана. Такође, именовани су и вршиоци дужности чланова управних одбора Центра за културу и Спортског центра, те разријешен члан Школског одбора ОШ „Тодор Докић“ из Календероваца.

Разријешени су и чланови Надзорног одбора Јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“, те именовани вршиоци дужности чланова.

Зелено свјетло добила је и Одлука о усклађивању акта о оснивању Јавне установе Туристичка организација града Дервента, као и одлука о давању овлашћења градоначелнику за отпис ненаплативих потраживања.

Одговарајућом одлуком утврђено је да се за област предшколског васпитања у овој години из буџета града ове године издваја 993.000 КМ или 5,11 одсто буџета града, а усвојена је и одлука о економској цијени услуге у Јавној предшколској установи „Трол“.

Подржан је и приједлог одлуке о продаји непосредном погодбом градског грађевинског земљишта, ради обликовања и комплетирања грађевинске честице, Српској православној Црквеној општини Дервента, док подршку нису добили приједлози закључака о прихватању иницијативе за измјене дијела регулационих планова „Индустријска зона“ и „Гаковац“. У складу са скупштинском одлуком биће објављен оглас за именовање три члана Градске изборне комисије.

 

Related posts

Приједлог Влади да настава почне 1. септембра

admin

ЂАЦИ ВОЛОНТЕРИ УЉЕПШАЛИ ДАН „ТРОЛОВЦИМА“

admin

СКУПШТИНА ЗАСЈЕДА 18. АПРИЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još