Друштво

Служба посвећена Богу, цркви и вјерницима

Послије 37 година службе у Појезни протојереј ставрофор Јово Марковић отишао је у заслужену пензију, а током пригодног славља које је тим поводом приређено протеклог викенда, истакнута је протина посвећеност служби Богу, цркви и вјерницима.

Испраћај проте Марковића у пензију почело је архијерејском литургијом у појежанском храму коју је, уз саслужење свештеника дервентске Црквене општине, служио епископ зворничко -тузлански Фотије.

– Радујем се да сам имао прилику да будем у Појезни када се прото Јово опрашта од својих парохијана. Он је смирен, скроман свештеник, који је служио свом народу. Оставио је добар утисак духовника који је живио са својим народом, није се дијелио од њега, а поготово се није узносио над њим – рекао је владика.

Да је прота Марковић оставио неизбирисив траг у појежанској парохији, којој осим Појезне припадају и Доњи Церани, свједоче похвалне ријечи парохијана, али и његова дјела. За вријеме његовог службовања црква у Појезни реконструисана је у већим габаритима и вишим звоником, изграђен је парохијски дом и вишенмајенски објекат, док је у Доњим Церанима изграђена црква и вишенамјенски објекат. Осим тога, у овим селима јасно је дефинисана имовина Српске православне цркве.

У знак захвалности за предану и посвећену службу парохијани су проту и његову супругу Драгицу даровали пригодним поклонима у жељи да их подсјећају на вријеме проведено у Појезни.

Испраћају проте Марковића у пензију, поред бројних вјерника, присуствовали су и замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић и предсједник Скупштине града Бојан Радановић.

Биографија

Свештеник Јово Марковић рођен је 4. октобра 1957. године у Богутовом селу поред Угљевика, а прије Појезне службовао је у Новом Граду код Оџака и Црњелову код Бијељине. Бог је уредио да се током његове службе промијене четворица патријарха српских и тројица владика звoрничко – тузланске епархије.

Related posts

ТАКМИЧЕЊЕ „МИСЛИ МИНЕ“: ЕКИПA ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ ПЕТА

admin

Почео је Васкршњи пост

Derventski List

Вакцинација заштитник у
борби против заразних болести

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još