ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СОЧНЕ ОРГАНСКЕ ЈАГОДЕ ПРИСПЈЕЛЕ У КОСТРЕШУ

Произвођач органских јагода и малина из Костреша Саво Секулић у пластенику има око 1.800 садница јагода мјесечарки, док на отвореном на површини од око 500 квадрата узгаја једногодишње јагоде, а ове сочне и мирисне воћке купци могу да пронађу на његовом имању или на полицама „Корт“ маркета.

Прве јагоде засадио је прије шест година, али у мањем обиму, док је прије три године започео органску производњу за шире тржиште. Идеја за покретање овог посла јавила се, како каже, узимајући у обзир чињеницу да је Костреш још од давнина познат по квалитетној и плодној земљи, која је у „лицу сунца“, те уз препоруку пријатеља из Сарајева.

– Ишли смо код њих да видимо шта и како раде, односно, како изгледа читав процес органске производње воћа. Такође, у Сарајеву смо набавили саднице са цертификатом и одрађеним фитосанитарним прегледом, што је итекако важан услов за пласман на тржиште. Када је у питању овакав вид производње, минерална ђубрива су потпуно искључена, тако да се земља мора нађубрити стајским ђубривом, које је познато као најстарија храна за земљиште – казао је Секулић који своје органске јагоде продаје по шест марака за килограм.

– Наша дјеца једу неопране, тек убране плодове и сматрам да је то најбоља потврда да се ради о здравом производу – истакао је Секулић додавши да, поред стајског ђубрива, за третирање користи само коприву, како за прихрану, тако и за прскање против инсеката.

Секулић је задовољан и продајом, а највећи дио приноса буде пласиран у „Корт“ маркете. Према његовим ријечима, свака берба се успије продати, муштерије долазе чак и кући, а уколико се деси да одређена количина остане, онда од тога праве џем и сличне производе.

– Супруга и ја радимо сами, с тим да нам и дјеца помажу онолико колико могу. Иако имају само шест и 11 година, увијек су уз нас, а највише воле да се ангажују приликом вагања и паковања воћа. Купци су задовољни, нико се није жалио ни на квалитет, ни на цијену – каже овај вриједни домаћин који од производње јагоде, али и малине коју бере са 5.500 садница, прехрањује породицу.

– Ријеч је о добром и уносном послу, од којег се може живјети. Посла има пуно, али уз добру организацију све успијевамо постићи – рекао је Секулић.

Род

Због лоших временских прилика са мало сунчаних дана, овогодишњи род јагода на имању Секулића је слабији него лани.

– Исто тако, овакво вријеме ће утицати и на принос малине, јер без сунца нема ни зрења. Протекле године у ово доба, малина је увелико била зрела – рекао је Саво Секулић додајући да ће хладњача, коју је почео да прави, увелико олакшати процес производње.

 

Органске и

третиране јагоде

Саво Секулић каже да су разлике између органске и „обичне“, односно, третиране јагоде итекако уочљиве и да се лако могу препознати.

– Органска јагода има другачији укус и мирис, те изражену тврдоћу. Третиране јагоде су мекане, без мириса и слаткоће, те много јефтиније – истакао је Секулић.

Related posts

Кроз десету деценију корача уз шалу и осмијех

admin

Дефинисано учешће корисника у осињском водоводу

admin

Успјехе нису умањили специфични услови рада

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još